Социалистите водят в междинните резултати от изборите в Албания

Преднината на управляващата в Албания Социалистическа партия се запазва и след обработването на над 55 процента от секционните протоколи. Засега партията на премиера Еди Рама получава около 48,87 процента от гласовете, Демократическата партия - 39,27 процента, Социалистическото движение за интеграция - 6,98 процента и Социалдемократическата партия на Албания - 2,11 процента.

Говорителката на Демократическата партия (ДП) Флориана Гаро призова избирателите да бъдат търпеливи. Според нея при обработването на данните е даден приоритет на избирателните райони, където преобладава подкрепата за Социалистическата партия, но въпреки това се вижда, че Съюзът за промяна (воден от ДП) отбелязва огромен ръст на гласовете. По-рано днес подобен намек за избирателна обработка на протоколите с цел обезсърчаване на привържениците на политическия опонент направи и президентът Илир Мета.

На видеопресконференция от мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) заявиха, че правната рамка е осигурила спазването на основните (граждански) свободи по време на изборите и е била адекватна основа за провеждането на демократични избори. Същевременно наблюдателите на ОССЕ подчертават, че управляващите са се възползвали от правомощията си, както и че е имало твърдения за широко купуване на гласове.

Вероятно развръзката на интригата кой ще управлява Албания през следващите четири години ще настъпи едва при обявяването на окончателните резултати, което се очаква утре. Ако социалистите постигнат абсолютно мнозинство в 140-членния албански парламент, това ще осигури на премиера Еди Рама трети мандат - рекорд в историята на Албания след падането на комунистическия режим.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини