21 °C

Пазарът на недвижими имоти и бизнес оценяването по време на пандемия

Развитието и състоянието на пазара на недвижими имоти винаги представлява актуална тема, която трябва много внимателно да се изследва както от потенциалните пазарни участници, така и от изследователи, оценители, държавни и общински органи. Бизнес оценяването и оценяването на различни видове активи са пряко свързани с промените в пазарите, най-вече поради значимата връзка между стойност и цена на активите, и в частност на недвижимите имоти, които се оценяват за различни цели.

Среща-дискусия на тема „Пазарът на недвижими имоти и бизнес оценяването по време на пандемия” се състояв Икономически университет – Варна се проведе. Във форума, организиран хибридно – онлайн и присъствено, участваха студенти от новата катедра „Бизнес, инвестиции, недвижими имоти”, създадена като правоприемник на катедра „Икономика и управление на строителството”, която е с близо 70-годишна история и първата по рода си в България. Гости на събитието бяха изявени представители на строителния бизнес, агенции за недвижими имоти, оценителски фирми, банковата система, общинската администрация, спортни клубове, академичната общност от България и чужбина.

Доц. д-р Тодор Райчев – ръководител на новата катедра „Бизнес, инвестиции, недвижими имоти“, подчерта важността на дискусията и информира аудиторията за постигнатото от неговия колега д-р Иво Костов първо членство на български оценител (след одобрение от специална комисия) в Американското общество на оценителите (ASA). Това е световноизвестна и уважавана международна организация, посветена на професията на оценителя. Тя е най-старата (създадена през 1936 г.) и единствена голяма международна организация на професионални оценители от всички оценителски специалности. 

Някои от най-важните изводи от срещата-дискусия университет – бизнес, която се излъчи на живо в официалния YouTube канал на ИУ – Варна, са:

- по време на пандемия не се отчитат съществени промени в жилищния пазар в България;

- повече да се използва значението на думата „криза” като възможност;

- поставеният на два пъти мораториум по отношение дейността на банките е повлиял значително (фирми и физически лица са се възползвали от този мораториум общо за 9 млрд. лв.);

- жилищните кредити през последната година са се увеличили с над 11%, като са отпуснати 12,2 млрд. лв.;

- за същия период потребителските кредити са се увеличили с 4,8%;

- най-важните фактори за успешни строителни дейности са качеството и срокът;

- наличието на добре развити транспортни връзки, нови технологии и модерни системи са от съществено значение;

- основното качество за успех на студентите трябва да бъде мотивацията и те не следва да чакат да отмине кризата, а да действат сега и в момента.

Официалните гости на събитието се открояваха със своята експертиза и професионализъм. Сред тях беше банкерът Диян Вълков, който е и международен асистент рефер на FIFA, поканен заедно с неговия екип да участва в предстоящите летни олимпийски игри в Япония. В срещата се включи и студентът (магистър) в катедрата Тодор Стойков – легендарен български баскетболист и президент на БК „Левски Лукйол”, който сподели пред студентите опита си за успешно кариерно развитие.

Участниците във форума имаха възможност да получат информация и за пазара на недвижими имоти в други страни-членки на Европейския съюз. Виртуално се включи и д-р Славомир Палицки от Университета по икономика и бизнес в Познан (Полша), катедра „Инвестиции и недвижими имоти”. По време на дискусията се поставиха десетки въпроси, като се обърна внимание на недвижимите имоти, които бележат най-голям ръст на цените (къщи в селски райони), както и на най-засегнатите обекти на недвижимата собственост (офиси и магазини).

Модератор на срещата-дискусия беше д-р Иво Костов от катедра „Бизнес, инвестиции, недвижими имоти” при Икономически университет – Варна. Цялото събитие може да бъде проследено в официалния YouTube канал на ИУ – Варна: https://www.youtube.com/user/uevarnabg   

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 15.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се потопите в благоприятна атмосфера и ще получите импулс за нови дръзновения. Това ще се отрази позитивно и на отношенията ви с колеги и партньори. Подаващата ви се енергия ще събужда у вас желания за търсения в непознати сфери и посоки. Пазете се от не контролирани емоции.
15 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Благоприятен ден. Ще плувате в свои води.Днес сте на гребена на вълната.Ще се появят нови възможности за промяна и успешна дейност.Пазете се от скандал породен от засиленото ви любовно желание.
15 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако сте ясни и открито в поведението си, ще бъде по-добре за всички около вас. Текущите ви задължения ще се увеличат и това няма да се отрази добре на настроението ви. Договореностите трябва да бъдат спазени, а и вие ще се почувствате доволни от себе си след добре свършената работа.
15 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Предстои ви пътуване, което отдавна очакване. Независимо дали става дума за почивка или пътуване по работа ще останете особено доволни от себе си. Заобиколени сте от разбиращи хора, които са готови да ви съдействат във всеки един момент. Не допускайте недоразумение да провали нещо, върху което дълго сте работили. Запознавате се с нови и интересни хора.
15 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работните ви проекти ще подсилят усещането ви за значимост сред професионалните среди. Трудът ви ще се оцени и ще получите потвърждение, изразяващо се в пари. Заложете на професионалната си реализация и ще подобрите много страни от живота си. Сред близките си ще намирате нужното ви спокойствие, за да сте пълноценни в професията.
15 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Имате известни колебания относно това как да постъпите в определена ситуация, но скоро ще установите ще се притеснявате излишно. Близките ви подкрепят безрезервно, а и вие самите ще успеете да намерите верния изход от положението. Радвате се на голяма покупка, която е дългоочаквана в дома ви. Ваш приятел ще ви сподели нещо лично, изслушайте го.
15 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Предстои ви нещо важно, затова обмисляйте много внимателно всяка своя стъпка. Не подценявайте съветите на приятели и познати, всяко нещо може да ви бъде от полза. Проучвайте внимателно всяка информация, която получавате, за да сте готови да реагирате навреме. Получавате интересно предложение в личен план, не реагирайте импулсивно обаче.
15 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще започнете едно, за сметка на друго, недовършено, отдавайки преднина на проблемите си. В крайна сметка от това текущите ви задачи няма да пострадат, благодарение на сътрудниците, семейството и приятелите. Оценете подкрепата им и в подходящ момент се реванширайте подобаващо.
15 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
15 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нуждата от значителни средства може да подтикне някои от вас към рисковани начинания и така да си създадете неприятности. Не бързайте да действате и проявете търпение дори да се налага да направите жертви. Съвсем скоро ще попаднете на добра възможност и ще успеете без излишно напрежение да подобрите положението си. Не се поддавайте на притеснения.
15 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не може да ви се отрече, че сте реалисти и не градите безпочвени хипотези. С това привличате вниманието на себеподобните и с общи усилия активността ви ще доведе до добри резултати. Ако ще пътувате обърнете внимание върху изправността на автомобила си. Помислете и с какво да зарадвате любимия си човек.
15 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ще получите финансови придобивки и ще изчистите стари задължения. Бъдете открити за желанията си и ще се радвате на споделени чувства и общи занимания. Някои от вас ще приемат на доверие думите на непознат човек, но няма да се излъжат, интуицията ви е силна. Ако не сте планирали почивните дни е време да го направите.
15 юни 2021
Последни новини