21 °C

Млади готвачи и сервитьори показаха умения в регионално състезание в Кърджали

През изминалата седмица Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р АсенЗлатаров“ – гр. Кърджали, бе домакин на Национално състезание, регионален кръг за „Най-добър млад готвач“ и „Най-добър млад сервитьор“.

От 21.04 до  23.04.2021г., 23 ученици от 13 училища от градовете  Асеновград, Димитровград, Бургас, Поморие, Несебър – к.к. Слънчев бряг, Сливен, Котел, Казанлък, Павел баня, Сопот, Смолян, Хасково и Кърджали успяха да покажат своите умения и компетенции в двете най-оспорваните категории от състезанията по професии.

          В ранния следобед на 21 април всички участници, придружени от своите ръководители посетиха ПГ по туризъм, където разгледаха базата и се запознаха с работните места. Освен с перфектна организация, любезните домакини изненадаха гостите с посещение в средновековния манастирския комплекс „Св. Йоан Предтеча“ – гр. Кърджали, където Отец Николай благослови учениците и техните преподаватели, запозна ги с богатата история на това свято място, почерпи ги с чай и подари на всички сувенири за спомен. Посещението в манастира отми умората от пътуването, свали напрежението от очакваната надпревара в състезанието и зареди участниците с много положителна енергия за последвалата Техническа конференция. На нея бе изтеглен жребият за участие в състезателния ден, уточнени бяха детайлите, правилата и критериите за оценяване. На състезателите бе представено и компетентното жури в двете категории за „Най-добър млад готвач“ и „Най-добър млад сервитьор“ – изтъкнати професионални готвачи и сомелиери. Денят завърши с Вечер на приятелството, на която се презентираха всички училища - участници в състезанието, както и характерните забележителности за техния регион.

          Денят на състезанието – 22 април, бе изключително емоционален и наситен откъм събития. С фанфари, мажореткии тържествена церемония бе открито Регионалното състезание,   и официално бяха представени всички състезатели. Младите участници бяха приветствани от инж. Магдалена Станулова – началник отдел „Професионално образование и обучение“ в МОН, от г-н Никола Чанев – областен управител на област Кърджали, от г-н Гроздан Колев – началник на РУО  - гр. Кърджали както и от инж. Марияна Стратиева - директор на ПГ по туризъм- гр. Кърджали.

          След откриването отборите бяха извозени до работните си места в ПГ по туризъм – гр. Кърджали, където в 10.00ч. бе даден старт на така очакваната надпревара за призовете„Най-добър млад готвач“ и „Най-добър млад сервитьор“.Денят премина динамично, при отлична организация,изключителнопрофесионална атмосфера и оспорвана битка. Участниците приготвиха, презентираха и сервираха предястие и основно ястие от птица,които бяха съчетани с  професионално подбрани бели и червени вина.Компетентното жури в двете категории и гостите -дегустатори дадоха своята оценка за работата на състезателите.

          В края на деня настъпи и така дългоочаквания момент, а именно отличаването на най-добрите ученици в двете категории. На заключителната церемония  специален гост бе инж. Таня Михайлова – заместник-министър на МОН. Тя поздрави всички участници в мероприятието и връчи наградите на първенците. Компетентното жури в двете категории –  „Най-добър млад готвач“ и „Най-добър млад сервитьор“, обяви своето решение и подчерта затруднението си да отличи най-добрите, защото всички състезатели въпреки трудностите през изминалите месеци са показали отлична подготовка и желание за победа. Така освен първите шест места в двете категории, в категорията за „Най-добър млад готвач“ бяха връчени две Бели карти,позволяващи на най-атрактивните участници да демонстрират таланта си в София на заключителния Национален кръг на състезанието през месец май. Удоволствие за домакините от ПГ по туризъм – Кърджали, бе да разберат, че техните участници се класират на четвърто място и заминават за  финалния кръг в София.

          Разбира се, зад достойното представяне на всички ученици стоят неуморната работа, високият професионализъм и всеотдайността на техните учители по професионална подготовка. За своя труд те бяха наградени от директора на гимназията домакин – инж. Марияна Стратиева.

Грамоти за участиев Регионалното състезание, благодарности за проявения професионализъм и доброто партньорство получиха членовете на журито в категория „Най-добър млад готвач“ - Ивайло Димитров– член на Българската асоциация на професионалните готвачи,Валентин Тодоров– член на Българската асоциация на професионалните готвачи, Красимир Карабашов– главен готвач в хотелски комплекс „Перперикон“-гр. Кърджали; членовете на журито в категория „Най-добър млад сервитьор“ - Петър Павлов- член на Асоциацията на професионалните сомелиери в България и генерален мениджър в хотелски комплекс „Санкт Петербург“- гр. Пловдив, Николай Караколев – член на Асоциацията на професионалните сомелиери в България и технолог на храни към верига Те Макс – София, Данаил Дялков – председател на Асоциацията на ресторантьорите, гр. Кърджали и собственик на пицария и хотели „Цезар“, бивш възпитаник на ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ – Кърджали.

За активно съдействие по организацията и провеждането на това мащабно мероприятие специални благодарности получиха и представителите на МОН инж. Таня Михайлова – зам.-министър, инж. Магдалена Станулова – началник на отдел „Професионално образование и обучение“; г-н Гроздан Колев – началник на РУО  – гр. Кърджалии г-жа Христина Боева – началник на РУО- гр. Хасково.

Професионална гимназия по туризъм -гр. Кърджали изказва сърдечни благодарности на всички състави, формации и изпълнителиот ЕГ „Христо Ботев“, СУ „Вл. Димитров – Майстора“ и ПГ по икономика– гр. Кърджали и на техните ръководителиза това, чебяха част откултурната програма на Регионалното състезание и изпълниха тези няколко дни с ведро настроение инезабравими емоции, както и на хотел „Арпезос“ за чудесните условия, които бяха предоставили на гостите.

Директорът на гимназията – домакин на състезанието, инж. Марияна Стратиева изказва специални благодарности най- вечена своите колеги от ПГ по туризъм – гр. Кърджали, вложили огромен труд, всеотдайност и професионализъм при подготовката на този голям форум в името на развитието на професионалното образование.

Това съобщиха от ръководството на Професионалната гимназия.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 12.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Задълженията ви на работното място се повишават и за нечие съжаление това не събужда ентусиазма ви. Защитете интересите си, като поискате повишение на възнаграждението. Имате шанс да го получите, предвид промените. Ще покажете щедростта си към друг, с което ще го изненадате приятно, но нали това целите.
12 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Тактично ще се намесите там, където считате, че е наложително, разчиствайки пътя за развитие на идеите ви. По този начин ще покажете на когото трябва, че не търпите възражения, но деликатно, без да влизате в открит спор или конфликт. Бъдете сговорчиви и ще ви бъде по-лесно.
12 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Уверени във възможностите си излизате от пасивността, която ви беше обгърнала и поемете нещата в свои ръце. Ще покажете гъвкавост в непредвидена ситуация. Не отклонявайте покана за среща, ще ви бъде интересно и приятно. Общувайте, развличайте се, станете отново себе си.
12 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
С разбиране ще подходите към проблемите на хората около вас и ще ги подкрепите в старанията им. В много отношения се чувствате водещи и заслугата си е изцяло ваша. Стремежът ви към овладяване на повече знания ще ви обогати, като на първо място ще подобри позициите ви на работното място, а по-късно и в обществото.
12 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес се опитайте да удържате емоциите си, особено на работното място. В противен случай рискувате да си навлечете гнева на високопоставен човек. Не натоварвайте вашите близки с проблемите си. Те самите сигурно също имат свои вълнения. Имате нужда от спокойствие и уединение към края на деня.
12 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Изпълнението на служебни или семейни ангажименти може да създаде напрежение в отношенията ви с околните, но проявете търпение. Интересно запознанство или предложение ще ви накара да промените част от плановете си. Не след дълго със задоволство ще установите, че точно този човек сте търсили.
12 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Въпреки натовареността ви с проблеми ще бъдете на висота и уверено ще ги отхвърляте. Може да лансирате идеите си по отношение развитието на бизнеса и те ще се възприемат положително. Бъдете оптимисти, случващото се идва да покаже качествата ви. Любовта ви дава допълнителни сили, действайте.
12 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нямате сериозни основания да се съмнявате в лоялността на делови партньори, за това не си създавайте сами проблеми. Може би прекалено много се доверявате на непроверени сведения. Делата ви днес вървят много добре и ако не допуснете фатални грешки, днешният ден може да се окаже един от най-успешните ви напоследък.
12 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стои пред вас въпрос, който не търпи отлагане. Ситуацията ще ви предложи избор и колкото по-бързо реагирате, толкова по-добре ще бъде за вас. Печелите доверието на човек от обкръжението си и това ви помага да наложите вижданията си по предстоящи промени. На дамите им предстои да изживеят романтичен уикенд.
12 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Доброто ви настроение е гаранция за добре свършена работа, както и за подобряване на общия климат. До толкова влияете на околните, че би трябвало да си давате по-често сметка за това. Ще създавате повече и полезни контакти, които бихте могли да използвате за каузата си. Запомнящи се изяви за хората, чиято работа е свързана със социални ангажименти.
12 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повярвайте в перспективата на начинанията си и не давайте ухо на съмненията. Страхът не е добър съветник, ще ви връща назад. С част от задачите ще приключите успешно още днес. Това ще ви стимулира и направи оптимисти за бъдещето ви. Любовни вълнения ще ви настроят романтично и ще търсите близостта на любимия си човек.
12 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявявате силно чувство за отговорност и с търпение, стъпка по стъпка ще се добирате до върха. Работохолизма ви е пословичен. Бъдете овладени и спокойни, и не се поддавайте на провокации. Ако това се случи опитайте се да контролирате страстите. Денят ви е динамичен и многообещаващ. Бъдете откровени и открити и ще се справите.
12 май 2021
Последни новини