Млади готвачи и сервитьори показаха умения в регионално състезание в Кърджали

През изминалата седмица Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р АсенЗлатаров“ – гр. Кърджали, бе домакин на Национално състезание, регионален кръг за „Най-добър млад готвач“ и „Най-добър млад сервитьор“.

От 21.04 до  23.04.2021г., 23 ученици от 13 училища от градовете  Асеновград, Димитровград, Бургас, Поморие, Несебър – к.к. Слънчев бряг, Сливен, Котел, Казанлък, Павел баня, Сопот, Смолян, Хасково и Кърджали успяха да покажат своите умения и компетенции в двете най-оспорваните категории от състезанията по професии.

          В ранния следобед на 21 април всички участници, придружени от своите ръководители посетиха ПГ по туризъм, където разгледаха базата и се запознаха с работните места. Освен с перфектна организация, любезните домакини изненадаха гостите с посещение в средновековния манастирския комплекс „Св. Йоан Предтеча“ – гр. Кърджали, където Отец Николай благослови учениците и техните преподаватели, запозна ги с богатата история на това свято място, почерпи ги с чай и подари на всички сувенири за спомен. Посещението в манастира отми умората от пътуването, свали напрежението от очакваната надпревара в състезанието и зареди участниците с много положителна енергия за последвалата Техническа конференция. На нея бе изтеглен жребият за участие в състезателния ден, уточнени бяха детайлите, правилата и критериите за оценяване. На състезателите бе представено и компетентното жури в двете категории за „Най-добър млад готвач“ и „Най-добър млад сервитьор“ – изтъкнати професионални готвачи и сомелиери. Денят завърши с Вечер на приятелството, на която се презентираха всички училища - участници в състезанието, както и характерните забележителности за техния регион.

          Денят на състезанието – 22 април, бе изключително емоционален и наситен откъм събития. С фанфари, мажореткии тържествена церемония бе открито Регионалното състезание,   и официално бяха представени всички състезатели. Младите участници бяха приветствани от инж. Магдалена Станулова – началник отдел „Професионално образование и обучение“ в МОН, от г-н Никола Чанев – областен управител на област Кърджали, от г-н Гроздан Колев – началник на РУО  - гр. Кърджали както и от инж. Марияна Стратиева - директор на ПГ по туризъм- гр. Кърджали.

          След откриването отборите бяха извозени до работните си места в ПГ по туризъм – гр. Кърджали, където в 10.00ч. бе даден старт на така очакваната надпревара за призовете„Най-добър млад готвач“ и „Най-добър млад сервитьор“.Денят премина динамично, при отлична организация,изключителнопрофесионална атмосфера и оспорвана битка. Участниците приготвиха, презентираха и сервираха предястие и основно ястие от птица,които бяха съчетани с  професионално подбрани бели и червени вина.Компетентното жури в двете категории и гостите -дегустатори дадоха своята оценка за работата на състезателите.

          В края на деня настъпи и така дългоочаквания момент, а именно отличаването на най-добрите ученици в двете категории. На заключителната церемония  специален гост бе инж. Таня Михайлова – заместник-министър на МОН. Тя поздрави всички участници в мероприятието и връчи наградите на първенците. Компетентното жури в двете категории –  „Най-добър млад готвач“ и „Най-добър млад сервитьор“, обяви своето решение и подчерта затруднението си да отличи най-добрите, защото всички състезатели въпреки трудностите през изминалите месеци са показали отлична подготовка и желание за победа. Така освен първите шест места в двете категории, в категорията за „Най-добър млад готвач“ бяха връчени две Бели карти,позволяващи на най-атрактивните участници да демонстрират таланта си в София на заключителния Национален кръг на състезанието през месец май. Удоволствие за домакините от ПГ по туризъм – Кърджали, бе да разберат, че техните участници се класират на четвърто място и заминават за  финалния кръг в София.

          Разбира се, зад достойното представяне на всички ученици стоят неуморната работа, високият професионализъм и всеотдайността на техните учители по професионална подготовка. За своя труд те бяха наградени от директора на гимназията домакин – инж. Марияна Стратиева.

Грамоти за участиев Регионалното състезание, благодарности за проявения професионализъм и доброто партньорство получиха членовете на журито в категория „Най-добър млад готвач“ - Ивайло Димитров– член на Българската асоциация на професионалните готвачи,Валентин Тодоров– член на Българската асоциация на професионалните готвачи, Красимир Карабашов– главен готвач в хотелски комплекс „Перперикон“-гр. Кърджали; членовете на журито в категория „Най-добър млад сервитьор“ - Петър Павлов- член на Асоциацията на професионалните сомелиери в България и генерален мениджър в хотелски комплекс „Санкт Петербург“- гр. Пловдив, Николай Караколев – член на Асоциацията на професионалните сомелиери в България и технолог на храни към верига Те Макс – София, Данаил Дялков – председател на Асоциацията на ресторантьорите, гр. Кърджали и собственик на пицария и хотели „Цезар“, бивш възпитаник на ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ – Кърджали.

За активно съдействие по организацията и провеждането на това мащабно мероприятие специални благодарности получиха и представителите на МОН инж. Таня Михайлова – зам.-министър, инж. Магдалена Станулова – началник на отдел „Професионално образование и обучение“; г-н Гроздан Колев – началник на РУО  – гр. Кърджалии г-жа Христина Боева – началник на РУО- гр. Хасково.

Професионална гимназия по туризъм -гр. Кърджали изказва сърдечни благодарности на всички състави, формации и изпълнителиот ЕГ „Христо Ботев“, СУ „Вл. Димитров – Майстора“ и ПГ по икономика– гр. Кърджали и на техните ръководителиза това, чебяха част откултурната програма на Регионалното състезание и изпълниха тези няколко дни с ведро настроение инезабравими емоции, както и на хотел „Арпезос“ за чудесните условия, които бяха предоставили на гостите.

Директорът на гимназията – домакин на състезанието, инж. Марияна Стратиева изказва специални благодарности най- вечена своите колеги от ПГ по туризъм – гр. Кърджали, вложили огромен труд, всеотдайност и професионализъм при подготовката на този голям форум в името на развитието на професионалното образование.

Това съобщиха от ръководството на Професионалната гимназия.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини