"Неотложен разход": Кабинетът "Борисов" е отпуснал 5 млн. лв. за изкуствен остров край Варна

Правителството на Бойко Борисов е отпуснало като "неотложен разход" близо 5 млн. лв. за строителството на изкуствен остров в акваторията на Черно море. Това се разбира от документите по възлагането на обществена поръчка за строителството на острова срещу новостроящия се петзвезден хотел (на мястото на някогашния "Бор") в курорта Св. св. Константин и Елена край Варна. Той е собственост на едноименното акционерно дружество, част от бизнес групата около "Химимпорт" и Централна кооперативна банка.

Обявлението за провеждане на тръжната процедура е публикувано на 12 април т.г. - десетина дни след проведените парламентарни избори. Според текста му възложители на бъдещото строителство са Община Варна и областният управител на Варненска област. И двете институции в момента са контролирани от ГЕРБ.

Според публикуваната обява заданието е за строеж на "буна" (брегозащитно съоръжение), а финансирането е отпуснато от кабинета на Бойко Борисов с решение от 17 февруари т.г. Описанието на проекта и приложените скици в инвестиционното предложение обаче показват, че става дума за изкуствен остров. След изграждането му компанията "Св. св. Константин и Елена" ще го получи на концесия, за да изгради върху него ваканционна и развлекателна инфраструктра.

Строителството на

първия изкуствен остров в Черно море

северно от Варна е предвидено в Подробния устройствен план на курорта, влязъл в сила през 2017 г. след заповед, издадена от тогавашния зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев. Още тогава изкуственият остров бе описан в текстовата част на плана като "противоабразионно и брегоукрепително съоръжение за увеличаване на плажната площ, което ще има и участък - яхтено пристанище". Според плана неговата конструкция и точната конфигурация трябваше да бъдат уточнени "в бъдещи технически проекти", което очевидно вече е факт.

От обявения търг за възлагане на обществената поръчка за строителството на острова става ясно още, че той е организиран след споразумение между кмета на Варна Иван Портних и областния управител Стоян Пасев, сключено на 30 март. т.г. Според текста на документа Областна администрация - Варна, е възложител, притежаващ одобрен инвестиционен проект и строително разрешение, издадено от главния архитект на Варна Виктор Бузев на 26 март м.г.

Община Варна е инвеститор в проекта за строителството на бъдещия остров

и има осигурено финансиране съгласно Постановление на Министерския съвет от 18 февруари т.г. в размер на 4.8 млн. лв. Средствата са от резерва за непредвидени или неотложни разходи за 2021 г. в частта за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия според Закона за държавния бюджет за т.г. Какви са "непредвидените" и "неотложни" обстоятелства, налагащи строителството на изкуствени подводни рифове и остров, които явно ще обслужват частни бизнес интереси обаче, така и не става ясно.

Срокът на договора, който предстои да бъде сключен за изграждането на острова, е до 18 месеца от датата на сключването му. А изпълнението на обществената поръчка трябва да приключи до 17 месеца след това. Срокът започва от датата на откриването на строителна площадка и изтича с подписване на констативния акт за приключване на работата по обекта.

На мястото на някогашния хотел "Бор" - на тридесетина метра от морето, сега се строи един от най-големите хотели в курорта Св. св. Константин и Елена. Заедно с прилежащия му парцел той бе придобит от едноименното търговско дружество през 2003 г. като част от активите на бившето държавно туристическо дружество "Дружба". Сега на мястото на "Бор" и съседния му ресторант във финална фаза на изграждане са две тела на нов хотел, който многократно надхвърля площта и височината на разрушените постройки. Така "Малкият плаж" в курорта, който се намира пред тях, очевидно ще се окаже тесен след откриването на новия хотел и държавата се е заела не само да го увеличи, но и да построи остров пред него, като е направила "неотложен разход".

В началото на май м.г. "Дневник" изпрати въпроси до областната администрация във Варна във връзка с очевидно започналото още тогава

строителство в акваторията на Черно море

пред курорта Св. св. Константин и Елена. След близо двуседмично мълчание тогава областният управител на Варненска област Стоян Пасев най-напред отложи отговора на зададените му въпроси, а след това поиска те да му бъдат зададени по реда на Закона за достъп до обществена информация, което отлагаше отговора с още близа месец. Според получените отговори планирания му обем предстоеше да обхване целия залив, в който освен т.нар. "Малък плаж" пред разрушения хотел "Бор" се намира и изграден неотдавна мащабен СПА комплекс, пак на самия морски бряг.

Междувременно едно решение на Министерството на околната среда и водите направи видима скритата част от проекта за строителство в морето пред някогашния хотел "Бор" в курорта Св. св. Константин и Елена.

Министерството бе определило, че за целите на проекта за разширяване на плажа няма нужда да се извършва оценка на въздействието върху околната среда. Мотивите за това бяха, че неговата реализация "няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху природни местообитания, популации и видове, предмет на опазване в защитени зони".

В същото решение се уточняваше, че в акваторията на "малкия" и съседния "голям" плаж в най-стария курорт по Черноморието, ще бъдат изградени

"носови форми, подводен риф - вълнолом и надводна част"

А освен това "ще бъде създадена нова територия, която може да се използва за рекреация".

Възможността за строителство на острови в акваторията на Черно море беше допусната с поправки в Закона за устройство на черноморското крайбрежие, приети от Народното събрание още през 2013 г. По време на дебатите тогава стана ясно, че строителството на изкуствени острови в морето ще се допуска като концесия за строителство на морски плаж, а самата поправка беше приета по искане на бизнеса и беше подкрепена от кметове на няколко черноморски общини.

Още през 2017 г. главният архитект на Варна Виктор Бузев обяви, че край Варна и курортните комплекси Св. св. Константин и Елена и Златни пясъци предстои изграждането на общо четири острова като "брегоукрепителни".

"Нашата задача е да маркираме в плановете такава възможност, в случая - срещу бившия минерален басейн на някогашния курорт "Дружба" (Св. св. Константин и Елена - бел. ред.). След като островът бъде изграден, ще допуснем строителството на

яхтено пристанище и евентуален подводен ресторант

каза тогава Бузев.

Държавата не за първи път проявява подобна грижа към морския туристически бизнес на компаниите, свързани с групата "Химимпорт", и то непосредствено преди или след парламентарни избори. Само дни след тези от юли 2009 г. стана известно, че в самия край на управлението на т.нар. тройна коалиция тогавашният областен управител във Варна Христо Контров (ДПС) е продал без търг на "Холдинг Варна" (също част от групата около "Химимпорт" и Централна кооперативна банка) 118 дка изключителна държавна собственост на цена около 50 евро за кв.м.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини