Русия изгони петима полски дипломати

Русия обяви днес петима полски дипломати за персона нон грата. Те имат срок да напуснат страната до 15 май, предаде ТАСС, като се позова на руското министерство на външните работи.

То е извикало днес полския посланик в Москва Кшищоф Краевски, за да го информира за решението.
"Като ответна мярка срещу провокационните действия на Полша по изгонването на руски дипломати, въз основа на принципа за взаимност, министерството обяви за персона нон грата петима служители от посолството на Република Полша в Руската федерация. Те трябва да напуснат територията на Руската федерация до края на деня 15 май 2021 г.", пише в съобщението.

Миналата седмица полското министерство на външните работи обяви, че гони трима руски дипломати в знак на солидарност със Съединените щати, отбелязва Асошиейтед прес. Тогава правителството на САЩ наложи санкции на Русия заради предполагаемата й намеса в президентските избори и хакерската атака срещу американската софтуерна компания СоларУиндс (SolarWinds) миналата година.

Като ответна мярка срещу Полша Русия гони с двама дипломати повече. Тя постъпи по същия начин и в отговор на експулсирането на служители на нейното посолство в Чехия.

В събота Прага обяви за персона нон грата 18 сътрудници на руското посолство, а в неделя Москва - 20 на чешкото. След ескалацията на руско-чешкия дипломатически конфликт, в резултат на която всяка от двете страни ще изгони десетки служители на посолството на другата, Словакия обяви вчера за персона нон грата трима руски дипломати в знак на солидарност с Чехия.

Днес трите балтийски републики - Литва, Латвия и Естония - изгониха общо четирима руски дипломати, също в израз на подкрепа за Чехия.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Си
    СИРКЕДЖИ
    2 -3
    19:35, 24 апр 2021
    Масово се чистят руските агенти само на нашия фатмак му виновни другите! Президента излезе голям русофил!
  • 2
    Ди
    Дида
    2 -1
    01:16, 25 апр 2021
    Тези си играят на гоненка,но кой ще победи то се знае.

Още новини

Последни новини