Байдън откри световната среща на върха за климата в "опасен момент" за екоравновесието

Американският президент Джо Байдън откри днес световната среща на върха за климата, която има за цел да подтикне световните лидери да се ангажират с по-голямо намаляване на въглеродните емисии, предаде Асошиейтед прес.

"Срещата в този момент е за нещо повече от това да опазим планетата си", каза Байдън, говорейки по видеоконферентна връзка на форума, в който участват 40 световни лидери.

"Става въпрос за осигуряване на по-добро бъдеще за всички ни", добави той, наричайки срещата "момент на опасност, но и на възможности".

"Сигналите са безспорни, научните данни са неоспорими, цената на бездействието продължава да нараства", допълни американският президент.

Неговият нов ангажимент за намаляване на въглеводородните емисии на САЩ с 52 процента до 2030 г. бележи завръщането на Америка към глобалните усилия за климата след четири години на отдръпване при управлението на Доналд Тръмп.

Япония, която е голям потребител на въглища, обяви днес собствени нови цели за съкращаване на въглеродните емисии с 46 процента на фона на желанието на САЩ и съюзниците им да дадат тласък на срещата.

Китайският президент Си Цзинпин, чиято страна е най-голям източник на въглеродни емисии, следвана от САЩ, говори първи преди останалите лидери. Той не спомена споровете, несвързани с климата, които направиха до вчерашния ден несигурно самото му участие в срещата на върха, и каза, че Китай ще работи със САЩ за намаляването на емисиите.
"Да опазваш природата е равнозначно на това да защитаваш производителността. Напредъкът в областта на околната среда е напредък в производителността. Всичко е много просто", каза Си.

Индия, която е третият по обем на въглеродни емисии източник в света оказва натиск върху САЩ и други по-богати държави да отпуснат обещаните от тях милиарди долари на по-бедните страни, за да им помогнат да изградят алтернативни мощности на мястото на въглищните електрически централи и енергийно неефективните електрически мрежи. "Ние в Индия вършим нашата част от работата", каза премиерът Нарендра Моди пред участниците в срещата. "Предприели сме много смели стъпки", добави той.

От своя страна, руският президент Владимир Путин заяви, че Русия е заинтересована в сътрудничеството с други държави за решаване на острите глобални въпроси, включително за промените в климата, отбелязва ТАСС. "Бих искал още веднъж да подчертая, че Русия е искрено заинтересована в активизирането на международното сътрудничество за това да продължим търсенето на действащи решения на проблема за промените в климата ( . . . ) Както, впрочем, и на всички други остри глобални проблеми". Руският лидер подчерта, че глобалното развитие, "трябва да бъде не просто "зелено", но и устойчиво в целия смисъл на това понятие".

В речта си Путин призова за "широко и ефективно международно сътрудничество в количествената оценка и наблюдението на обема изхвърляни в атмосферата вредни емисии от всякакъв вид".

Руският лидер заяви, че Москва е готова да предложи съвместни проекти и да обмисли облекчения за чужди компании, желаещи да инвестират в "зелени" технологии, включително за проекти в Русия.

Путин каза, че е възложил на правителството "значително да съкрати обемите на изхвърляните вредни емисии" в Русия до 2050 г., но не назова конкретни цели.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини