Граждани и институции в Кърджали се мобилизираха да помогнат на човек с ампутиран крак

Известният блогър Хаки Кан насочи вниманието към мизерстващия Тодор Георгиев

Открих Дядо Тодор, който е с ампутиран ляв крак над коляното от 5 месеца. Живее  от 4 години в една стаичка във втория етаж на един сервиз със счупени прозорци, без пенсия и пари за храна, разказва блогърът Хаки Кан, познат в Кърджали с поредица от благотворителни акции.
Вследствие на диабет се наложило на Тодор да му бъде ампутиран крака и  още чака решение на ТЕЛК за намалена трудоспособност. Живее в мизерия, едва е преживял студените зимни дни. Разказва, че през студените дни през зимата, когато е оставял чаша с вода на бюрото си, на сутринта тя била замръзнала.
Тодор е работил като шофьор и обичал да  свири на китара. Обича музиката и единственото му забавление е да слуша радио.
Хаки Кан и негови приятели сигнализират институциите и мобилизират кърджалийци, които желаят да помогнат на Тодор. Обръща се и към екип на „Системата ни убива“ в София, защото преценява, че те имат опит в решаване на социални проблеми.
Млади хора от Кърджали се отзовават и ремонтират прозорците на жилището на Тодор, оправили са и осветлението. Други са му занесли хранителни продукти.
Нов живот научи от Росица Стоянова, директор на Дирекция „Социално подпомагане“ в община Кърджали, че незабавно са изпратили екип, който е установил социалния му статус и битови условия. Предложили са му да бъде настанен  в старчески дом. Тодор е подписал декларация, че е съгласен. В Дирекцията е изготвена  предварителна оценка, каквато е необходима за постъпване в социален дом в кризисна ситуация. Направен му е ПСР тест за Ковид 19, чака се резултатът. Ако е отрицателен, Тодор ще бъде транспортиран до Дома за стари хора в квартал „Студен кладенец“ още днес.
Шенай Бекир, председател на Клуба на инвалидите, обясни, че не е необходимо решение на ТЕЛК, за да се осигури протеза. Достатъчно освидетелстване от ЛКК – Лекарска консултативна комисия. Но щом са се заели от „Социално подпомагане“, те ще съдействат и за протеза.
Толкова хора откликнаха и проявиха желание да помогнат на дядо Тодор. Вярвам в добрата развръзка за него., завърши Хаки.

Валентина Иванова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини