18 °C

Граждани и институции в Кърджали се мобилизираха да помогнат на човек с ампутиран крак

Известният блогър Хаки Кан насочи вниманието към мизерстващия Тодор Георгиев

Открих Дядо Тодор, който е с ампутиран ляв крак над коляното от 5 месеца. Живее  от 4 години в една стаичка във втория етаж на един сервиз със счупени прозорци, без пенсия и пари за храна, разказва блогърът Хаки Кан, познат в Кърджали с поредица от благотворителни акции.
Вследствие на диабет се наложило на Тодор да му бъде ампутиран крака и  още чака решение на ТЕЛК за намалена трудоспособност. Живее в мизерия, едва е преживял студените зимни дни. Разказва, че през студените дни през зимата, когато е оставял чаша с вода на бюрото си, на сутринта тя била замръзнала.
Тодор е работил като шофьор и обичал да  свири на китара. Обича музиката и единственото му забавление е да слуша радио.
Хаки Кан и негови приятели сигнализират институциите и мобилизират кърджалийци, които желаят да помогнат на Тодор. Обръща се и към екип на „Системата ни убива“ в София, защото преценява, че те имат опит в решаване на социални проблеми.
Млади хора от Кърджали се отзовават и ремонтират прозорците на жилището на Тодор, оправили са и осветлението. Други са му занесли хранителни продукти.
Нов живот научи от Росица Стоянова, директор на Дирекция „Социално подпомагане“ в община Кърджали, че незабавно са изпратили екип, който е установил социалния му статус и битови условия. Предложили са му да бъде настанен  в старчески дом. Тодор е подписал декларация, че е съгласен. В Дирекцията е изготвена  предварителна оценка, каквато е необходима за постъпване в социален дом в кризисна ситуация. Направен му е ПСР тест за Ковид 19, чака се резултатът. Ако е отрицателен, Тодор ще бъде транспортиран до Дома за стари хора в квартал „Студен кладенец“ още днес.
Шенай Бекир, председател на Клуба на инвалидите, обясни, че не е необходимо решение на ТЕЛК, за да се осигури протеза. Достатъчно освидетелстване от ЛКК – Лекарска консултативна комисия. Но щом са се заели от „Социално подпомагане“, те ще съдействат и за протеза.
Толкова хора откликнаха и проявиха желание да помогнат на дядо Тодор. Вярвам в добрата развръзка за него., завърши Хаки.

Валентина Иванова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
14 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
14 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
14 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
14 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
14 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
14 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
14 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
14 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
14 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
14 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
14 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
14 май 2021
Последни новини