Ораторията "Кирил и Методий" ще звучи в Софийската опера на 23 май

Ораторията "Кирил и Методий" от Живка Клинкова (1924-2002) ще прозвучи в Софийската опера на 23 май. Представянето й е в чест на 40-годишнината от обявяването на светите братя за съпокровители на Европа от папа Йоан Павел Втори.

Този жест на Римската църква и на самия Папа е показателен за това, че Европа е една прегръдка от две ръце и две сърца, от Запада и от Изтока, и в тази прегръдка са нейните ценности, разказват от операт. Папа Йоан Павел Втори отличава творбата на Живка Клинкова със специална грамота. Той лично аплодира концертното й изпълнение в Бидгошч, Полша през 1986 г.

В представлението участват солисти, оркестър и хор на Софийската опера. Диригент е Игор Богданов, а хорът се ръководи от Виолета Димитрова.

Малко известната у нас композиторка Живка Клинкова е завършила музикалната академия в София през 1947 г. Специализира композиция при проф. Вагнер-Регени и проф. Борис Блахер в Берлин (1960н-1966). Посещава международните курсове за нова музика в Дармщат (Германия), Бурненвил фестивал в Копенхаген (Дания), Карл Хофер симпозиум в Берлин (Германия), Хайделберг (Германия, 1985). Работи като композитор и диригент в днешния ансамбъл "Филип Кутев" от основаването му (1951-66). Автор е на 11 балета, опери, мюзикъли, произведения за симфоничен, струнен и камерен оркестър, сюити и други за народен оркестър, камерна инструментална музика. Има над 250 солови и хорови песни със съпровод на пиано, обработки на народни песни и танци, музика към филми, пиеси за естраден оркестър. Много от нейните творби прозвучават за първи път и се изпълняват с успех в чужбина.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини