Коя е Ива Митева - председателят на 45-ия парламент

Юристът Ива Митева Йорданова-Рупчева е от Разград. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работила е в Министерството на правосъдието, а от 2020 г. работи в администрацията на парламента.

В последните години при управлението на ГЕРБ е директор на дирекция "Законодателна дейност и право на Европейския съюз" в Народното събрание и е съветвала правната комисия при писането на законопроектите, както и е била член на екипи към временни комисии. Участвала е и в писането на последните промени в Изборния кодекс, в т.ч. и в протоколите поотделно да се отбелязва преференция за всеки кандидат за депутат, което после някои партии и експерти определиха като усложнение, но след изборите се разбра, че няма как по друг начин да бъде отчетен резултатът.

Ива Митева е избрана за депутат за първи път на 4 парил т.г. от 23-ти избирателен район в София, като попада в листата на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" след участия в телевизията му. Била е и в листата с кандидати за депутати от Разград. Не е член на формацията.

Ива Митева е задочен докторант по конституционно право в Института за държавата и правото на БАН и е отчислена с право на защита миналата година. Темата на дисертацията ѝ е "Смесени изборни системи за Народно събрание в Република България", а научен ръководител - проф. Емилия Друмева. Хоноруван преподавател е в Нов български университет, където преподава "Практическо нормотворчество".

След представянето на кандидатурата на Ива Митева от парламентарната трибуна зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов призова депутатите да направят сварнение между юриста и "прекрасната кържалийска представителка" Цвета Караянчева, която е инженер. Всички партии без ГЕРБ гласуваха за Митева и тя оглави 45-ият парламент с подкрепата на 160 народни представители.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини