20 °C

НАТО призова Русия да изтегли войските си от границата с Украйна

Призив Русия да изтегли войските си от границата с Украйна отправи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Кризата в Източна Украйна беше основна тема на вчерашната среща на  министрите на външните работи и отбраната на страните от Алианса.

На пресконференция след разговорите Столтенберг изрази пълната подкрепа на НАТО за суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

"Призоваваме Русия незабавно да намали напрежението, да спре модела на агресивни провокации и да спазва международните си ангажименти”, каза Йенс Столтемберг, генерален секретар на НАТО.

Вашингтон и Алиансът са обезпокоени от струпването на руски войски край Украйна и в анексирания Крим. На този фон Русия започна учение в Черно море за атаки срещу земни и въздушни цели.

"Призоваваме Русия да спре провокациите и да проява по-голяма прозрачност относно последните си действия в региона", заяви Лойд Остин, министър на отбраната на САЩ.

В отговор на нарасналото напрежение Украйна проведе военно учение с  танкове и артилерия близо до границата с Крим. Сраженията между силите на Киев и руските сепаратисти в Източна Украйна се ожесточиха през последните седмици. Киев твърди, че седемгодишният конфликт е отнел живота на 14  000 души.

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Ед
  Един от Вас
  9 -1
  16:29, 15 апр 2021
  Много интересно - НАТО започва да диктува какво да прави Русия в собствената си територия. Дали Столтенберг мисли, че руснаците ще се изплашат и ще започнат да го слушат? Явно си мисли Путин е славянин като Бойко Борисов, значи ще го слуша по същия начин
  • Св
   Свърши
   1 0
   14:03, 16 апр 2021
   Свърши се с Русия, артик. Това жуже им разказа играта, също Корнелия нинова мяза, До живот не подава оставка, а кораба потъва ли, потъва!!! Тия дето сте му фенове изобщо не сте в час. Здраве желаем, другари пенсионери.
 • 2
  2,
  2,25
  1 0
  09:40, 16 апр 2021
  Какво прави НАТО в Украйна!Защо се месят във вътрешните работи на Русия и Украйна!Идвете не са членки!По принцип,щом като няма Варшавски блок,не трябва да има и НАТО!
Последни новини