Чепеларци скочиха на Мария Капон, искат публично да им се извини

Чепеларци искат публично извинение от Мария Капон.„Ние живеем в планината, не по дърветата“ – коментират местните изявленията на депутата, че в Чепеларе не знаят какво е ваксина.
„Не искам да отивам в Чепеларе и там да не знаят какво е ваксина, защото никой не е отишъл и хората да умират като мухи и никой да не знае от какво, а всички знаем, че е от ковид. Не искам да ходя по селата и там никой никога да не ги е питал искат ли да бъдат ваксинирани. Възрастни хора на 80 - 90 години да стоят затворени. И това са двете теми, по които аз искам да работя.“, заяви във вторник, 13 април, в ефира на bTV Мария Капон, която този път е депутат от „Изправи се! Мутри вън!“.
Нека дадем думата на фактите:
Към датата на изказването на г-жа Капон, в което тя твърди, че в Чепеларе не знаят какво е ваксина, личните лекари, действащи на територията на община Чепеларе, са поставили 461 ваксини срещу COVID-19. През 2020 г. населението на община Чепеларе е било 6897 души, по данни на служба ГРАО. От тях пълнолетни – 5993 души. Простата аритметика показва, че към момента срещу COVID-19 са ваксинирани 7,69% от пълнолетното население на община Чепеларе – при средни стойности за страната 8,24% (данните са от сайт statista.com с актуалност 11 април 2021 г.).
От месец декември 2020 г. със заповед на министъра на здравеопазването в гр. Чепеларе е разкрит временен имунизационен пункт, който обслужва цялата община – включително и гости на общината, които са се записали за ваксинация онлайн. Доставени са достатъчно ваксини, заявките се движат с нормално темпо. На личните лекари в гр. Чепеларе РЗИ – Смолян доставя ваксините на място.
Във връзка с изявлението, че хората в Чепеларе „умират като мухи“, официалната статистика на РЗИ-Смолян подава данни за 21 смъртни случая от COVID-19 от началото на извънредното положение (13 март 2020 г.).
По данни от служба ГРАО, изведени на база издадени смъртни актове в общината, в годината преди обявяването на пандемията – 2019 г. – са починали 98 човека, а през 2020 година – 109 човека. Стойностите са в рамките на обичайното, твърдят експертите от ГРАО към Община Чепеларе, което се потвърждава и от информацията на РЗИ – Смолян, според която жертвите на COVID-19 в община Чепеларе са 21 от началото на епидемията досега.
Във връзка с твърденията, че никой не знае от какво умират хората, че никой не ги е питал искат ли ваксина и че „хора на 80 – 90 години стоят затворени“:
Община Чепеларе беше първата община, в която със заповед на кмета беше наложен вечерен час във връзка с извънредното положение и предприетите мерки за възпрепятстване разпространението на COVID-19. Това се случи на 16 март 2020 година – тоест на първия работен ден след обявяването на извънредно положение на територията на Република България.
От 16 март 2020 г. до 15 май община Чепеларе действаше създаден за противодействие на епидемията Кризисен щаб, който се събираше на регулярни срещи всяка седмица.
РЗИ – Смолян своевременно подава информация за всеки пациент, починал от COVID-19.
През м. март 2020 г., във връзка с епидемията, Община Чепеларе организира нова социална услуга в помощ на възрастни, трудноподвижни и самотно живеещи хора на територията на община Чепеларе, както и на лица, поставени под карантина на територията на общината. В рамките на услугата Общинската управа откри телефонна линия, на която гражданите могат да получават информация и да заявят доставка на храни и лекарства. Освен за информация и поръчки, гражданите могат да ползват посочените номера и за подаване на сигнали относно евентуални нарушения на въведените извънредни мерки.
На 17.03.2021 г. започна и раздаването на топъл обяд по проект BG05FMOP001-5.001-0218 3.1 „Топъл обяд в условията на пандемията от COVID-19 в Община Чепеларе“ по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане, финансирана от Фонд за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица. В обхвата на програмата, която ще продължи до 27.07.2021 г., попадат 328 лица предимно сред най-възрастните жители на общината.
Храната се раздава на пунктове в гр. Чепеларе, с. Богутево, с. Острица, с. Забърдо, с. Хвойна, с. Павелско, с. Малево и с. Орехово, като „стоящите затворени“ възрастни хора си я взимат лично, а при невъзможност я получават в домовете си.
В срока на извънредното положение Община Чепеларе водеше постоянна информационна кампания, разпространявайки онлайн и на хартиен носител всяка изпратена от РЗИ – Смолян и Министерство на здравеопазването информация, касаеща пандемията от COVID-19 и епидемичната обстановка в България. Освен това гражданите на община Чепеларе разполагат с нормален за страната достъп до всеки информационен канал, характерен за 21 век – печатни, ефирни и онлайн-медии.
„Ние живеем в планината, но не по дърветата“, коментират чепеларци изказването на Капон, която също е с чепеларски корени, и се чудят дали пък причина за тези злепоставящи твърдения не е фактът, че коалицията, в чийто състав е Мария Капон, на изборите на 4 април получи само 177 гласа от Чепеларе. Но, каквито и да са мотивите ѝ, гражданите на Чепеларе смятат, че е редно депутатът да поднесе публично извинение за думите си.
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини