Иран пуска нови ядрени центрофуги

Иран съобщи, че е започнал механични изпитания на най-новата си усъвършенствана ядрена центрофуга. Това се случва в момент, когато петте световни сили се опитват да убедят САЩ да се върнат в ядреното споразумение с Иран от 2015 г., предаде Асошиейтед прес.

На церемонията по откриването на новата производствена линия президентът Хасан Рохани каза, че това е "голямо постижение" на иранските учени, което ще позволи на страната съществено да увеличи обогатяването на уран, предаде ДПА.

Когато бъде въведена в експлоатация, центрофугата тип IR-9 ще може да отделя уранови изотопи по-бързо от използваните сега и да обогатява уран с по-бързи темпове. IR-9 e 50 пъти по-бърза от първата иранска центрофуга, IR-1.

Новината беше съобщена по телевизията на днешния Ден на ядрените технологии в Иран.

Рохани изтъкна, че Иран спазва договора за неразпространение на ядрените оръжие, каза, че ядрената му програма има изключително мирни цели, страната му има законно право да я развива и го прави без чужда помощ.

В ядрената сделка от 2015 г. Техеран се съгласи да използва само по-стария тип центрофуги IR-1 и да поддържа обогатяването на уран до нива от 4 процента, припомня ДПА.

От януари обаче Иран започна да обогатява уран с чистота до 20 процента, което е само на една крачка от производството на уран за военни цели.

Според Иранската организация за ядрена енергетика с новите центрофуги обогатяването на уран ще може да се повиши до 60 процента.

През 2018 г. бившият американски президент Доналд Тръмп извади САЩ от ядреното споразумение. Той обвини Техеран, че не спазва залегналите в него договорености и започна кампания на максимален натиск, включваща по-затегнат режим на американски санкции и други строги мерки.

Иран отговори със засилване на обогатяването на уран и изграждане на центрофуги в открито нарушение на споразумението, но същевременно настояваше, че ядрените му разработки са единствено и само за граждански нужди, а не за военни, отбелязва АП.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини