17 °C

ДПС и консерватизмът на избирателите в Кърджалийско

ДПС за пореден път излъчи най-много депутати от – кърджалийски многомандатен избирателен район-3. Партията имаше гласове за четвърти мандат, но метода Хейр-Ниймаер за преразпределението на бюлетините й го отне. Това бе посрещнато с недоволство от актива, който искаше да докаже,че Кърджалийско отново е Бастиона на Доган. Този актив за пореден път направи агитация от врата на врата, въпреки пандемията и заразата която споходи много от агитаторите. Можеда се каже,че коронавирусът не бе преграда пред усилията в името на партията. Резултатат бе показателен.ДПС взе 63,05 от гласовете. Спрямо изборите от 2017 г. тя отбеляза ръст от 18 на сто. При това без изборен туризъм.

  Безспорно е, че ДПС очакваше мощно рамо от изселниците в Турция. Кметовете на общини обиколиха районите с нашенци в южната ни съседка да търсят подкрепа. Въпросът който стоеше на дневен ред бе логистика при вота в Турция и организиране на изборен туризъм. Временният лидер на Балгьоч Бурса Вели Йозтюрк два дни преди вота обеща 4000 избиратели да тръгнат от Бурса и да гласуват по родните си места. Това обаче не стана. Надеждите,че демонстрираната от Ердоган подкрепа по време на националната конференция ще се реализира по време на изборите също не се оправда. Вместо това показно се снимаха опашки пред изборните секции в Турция и в публичното пространство се  разнесоха призиви за увеличаване на броя на секциите в Република Турция.

  Въпреки липсата на очакваната подкрепа от Турция ДПС успя да възстанови позициите си, достигайки резултат близък до този от 2014 г., когато той бе 70%. Това се дължи определено на консерватизма на гласоподавателите в Кърджалийско.Те предпочетоха да не отидат пред урните, но не и да дадат гласа си за друга политическа формации.

Това стана въпреки опитите за политическо инженерство по включването на представители на турския етнос в листите на системните и извънсистемни партии. Масата от избирателите в областта останаха на страна от протестната вълна в страната и затова новите партии,извънсистемните партии не получиха желаната подкрепа.Нещо повече системните партии като ГЕРБ и БСП затвърдиха позициите си.ГЕРБ получи 15,30 % от гласовете при16,3 % през 2017 г.К оалиция БСП за България от своя страна взе 8,13% при 9,70 %.И двете формации направиха традиционно силни кампании.

 И когато се очакваше пълно доминиране на партиите на статуквото, породено от консерватизма на избирателите в областта дойде изненадата. Мандат взе”Изправи се.Мутри вън”,която бе  последна по резултат в 9 МИР с 1,10%.

Най-ощетени се почувстваха в ДПС. Затова и в партията очакват предсрочни избори за да вземат реванш.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
14 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
14 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
14 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
14 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
14 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
14 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
14 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
14 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
14 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
14 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
14 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
14 май 2021
Последни новини