В САЩ започва изследване за риска от алергии към ваксините на Модерна и Пфайзер/Бионтех

Националните здравни института на САЩ обявиха, че е в ход изследване за определяне на риска от алергични реакции към ваксините срещу Ковид-19 на компаниите "Модерна" и "Пфайзер"/"Бионтех", съобщи Ройтерс.

Няколко инцидента с алергични реакции, включително и сериозни като анафилактичен шок, са съобщени в САЩ след имунизация с ваксините на "Пфайзер"/"Бионтех" и "Модерна".

През януари американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията обявиха, че алергични реакции към ваксините се проявяват в съотношение 11,1 на един милион ваксинирани.

Изследването, финансирано от Националния институт по алергични и инфекциозни заболявания, ще обхване 3400 души на възраст от 18 г. до 69 г., като 60 на сто от участниците страдат от тежки алергии към храна, ужилвания от насекоми или имунотерапия.

Целта на проучването е да се определи дела на участниците, които ще проявят системна алергична реакция в рамките на 90 минути след ваксиниране. Очаква се резултатите от изследването да бъдат публикувани през лятото.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини