Гугъл с голяма победа над Оракъл в спор за авторски права

Алфабет (Alphabet), компанията майка на Гугъл (Google), постигна днес голяма победа във Върховния съд на САЩ, предадоха световните агенции.

Магистратите отсъдиха, че използването на софтуерен код на Оракъл (Oracle Corp) за изграждане на операционната система Android на Гугъл, с която работят повечето смартфони в света, не нарушава федералния закон за авторското право.

При създаването на Android, която бе пусната през 2007 година, Гугъл е написал милиони редове нов компютърен код, но е използвал и 11 300 кодови редове и организация, част от платформата Джава (Java) на Оракъл, посочва Асошиейтед прес.

Според Гугъл това е отдавна утвърдена, обичайна практика в сектора, която е допринесла за техническия напредък. Концернът твърди също, че авторското право не обхваща чисто функционалния, нетворчески компютърен код, който той е използвал и който не би могъл да се напише по друг начин. Според Оракъл обаче Гугъл е извършил "чудовищно плагиатство".

Делото продължи цяло десетилетие. Оракъл искаше обезщетение от над 8 милиарда долара, но според източници нови оценки са сочели 20-30 милиарда долара, допълва Ройтерс.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини