ДПС: СИК не позволят на лица, имащи право на вот, да гласуват

Председателят  на Общински съвет на ДПС- Кърджали  Лятиф Расим внесе сигнал в РИК-Кърджали, касаещ  дейността на СИК, които  в нарушение на закона не позволяват гласуване на лица, имащи право да гласуват, но не фигурират в избирателните списъци.

„В  Общински съвет на ДПС- Кърджали постъпват сигнали от български граждани, които са подали заявление да упражнят правото си на глас в чужбина, но в изборния ден се намират на територията на страната и искат да упражнят правото си на глас.  Според наша информация, някои СИК не допускат до гласуване избиратели, които не фигурират в избирателните списъци но имат право да гласуват.  Според ИК и Методически указания на Централната избирателна комисия по прилагане на Изборния кодекс за секционните избирателни комисии , лицата, които са се явили в секцията по постоянния си адрес, срещу името на които в Списъка на заличените лица е отбелязано „МВнР“ гласуват, след представяне на декларация по образец – Приложение № 17-НС, че не са гласували и няма да гласуват на друго място и за тези лица не се изисква да представят удостоверение от общината или кметството по чл. 40  ИК – Приложение № 15-НС.“, се посочва в сигнала.

ДПС -Кърджали настоява  РИК да предприеме необходимите действия  по уведомяване на СИК на територията на община Кърджали за законосъобразния начин на провеждане на изборния процес.

Това съобщиха от местната централа на ДПС в Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ан
    АнтиДПС
    1 0
    18:43, 4 апр 2021
    Аман бе наакахте се, искате и тука, и там да гласувате. Ееее, срам нямате.
Последни новини