Бултюрк:Изборите протичат спокойно в Истанбул,няма опашки пред секциите

Изборите за български парламент в Истанбул протичат спокойно.Все още няма опашки пред секциите.Броят на желаещите да упражнят вота си постепенно се увеличава.Това сподели за Кърджали бг вести председателят на изселническата организация Бултюрк Рафет Улутюрк.Той каза,че за сега не се коментират неуредици.

Хаос и скандали в Турция заради декларациите, които трябва да се попълват от всеки български гражданин, решил да гласува в чужбина. Пред изборните секции имаше хора, чакащи да дадат своя глас още преди началото на изборния ден, съобщи от своя страна БНР.

За напрежение се съобщава в секцията в Авджълар, където е трябвало на заседание на СИК да се реши къде да се попълват декларациите от гражданите, желаещи да гласуват. За разлика от предишните избори този път изселниците от България имаха възможност предварително да попълват декларации, но могат и да го направят и на място.

С 4 гласа за и 3 против - решението беше това да става предварително, а пред СИК да се полага само подпис. Минути след това решение в секцията пристигнаха застъпници и беше свикано ново заседание на СИК, а решението беше променено - декларациите да се попълват в самата секция. В това време опашката от гласоподаватели е нараснала, заедно с напрежението, а секцията отвори за гласуване след 8 часа.

В Турция днес е в сила полицейски час, който не важи за българските избиратели. За гласуващите с български паспорти тук не важи наложеният полицейски час и те могат свободно да отидат до урните с документа си за самоличност. Турска полиция охранява още от вчера изборните секции.

На места са организирани микробуси, които да ги превозват до изборните секции. А първите часове на изборния ден не оправдаха очакванията хората да се изплашат заради пандемията и да не дойдат да гласуват масово, както е било при предишни избори в Турция.

По традиция в Турция са най-много гласувалите български избиратели извън страната. Тази година предварителни декларации са попълнени от 21 000 души и се очаква вот да се проведе във всички 35 секции в Турция.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини