Борисов обяви колко допълнителни дози ваксина ще получи България

"Пикът на вълната вече върви надолу, ваксинираните стават повече от заразените", отчете премиерът.

България ще получи 1 259 728 допълнителни дози ваксина през следващите три месеца чрез механизъм за солидарност. Това обяви Бойко Борисов във Facebook.  

Това следва от решението, постигнато късно снощи на заседание на посланиците към ЕС в Брюксел, както съобщи португалското председателство на Съвета на ЕС. България, Хърватия, Естония, Латвия и Словакия ще получат общо 2 854 654 допълнителни дози ваксина в знак на съпричастност. Посоченото количество ще бъде поделено между петте страни според броя на населението. Общо 19 от останалите страни в ЕС ще си разпределят по същото правило 6,66 милиона дози.

Допълнителните дози са осигурени от "Пфайзер" и първоначално се предвиждаше да бъдат доставени в ЕС към края на годината. Производителят осигури общо 10 милиона допълнителни дози. Според разпределението, договорено снощи, Австрия, Чехия и Словения ще получат дози според броя на населението от цялото допълнително количество от 10 милиона, Германия заяви, че може да се справи без тези допълнителни количества.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    3,
    3,14
    4 -1
    10:14, 2 апр 2021
    Скрий се вече!Така ли не разбра,че пет милиона българи не искат нито да те чуват,нито да те виждат!
Последни новини