16 °C

Офицерите от запаса в Кърджали:Нека поставим националните интереси над партийния келепир!

Войните водени за обединението на Българското племе, свършиха нещастно за националната кауза. Катастрофата в 1918 година се отрази твърде разрушително върху държавният живот и създаде вълнения, които разклатиха устоите на държавата ни, изложиха на опасност да рухне.

    Партизанските ежби около държавната власт отвор широко място на частни и групови интереси от долно естество. Ръководните цели на държавната ни политика и Националният идеал, отричан от едни и недостатъчно ефикасно прокарвано от други, остана силно компрометиран в очите на широките народни маси, за да създаде тежки разочарования и да засили леви течения. 

    Покрусената народна дума и смутената обществена съвест, подронвани от партизански домогвания, подириха отговорностите. Умопомрачение и зли нрави, присъщи и на голяма част от интелигенцията, създадоха чрез взаимни обвинения без мярка и край тежка духовна атмосфера на морално падение. Всеки с обществено влияние се домогва да обяснява нещастието ни както разбира или както му изнася в момента, при като личните подбуждения или интереси преобладават.

    Навикнахме години наред да гледаме на държавата като плячка на една или друга партия и да я използваме за партийни цели, изгубихме съвест и съзнание, че имаме длъжност и носим отговорност за делата си, или да оправдаем делата са пред поръчните като нас противници, изопачаваме и най – очевидните истини. 

    Има партийни кръгове, които гузни от своите отговорности, намират добра сметка други други да изплуват и техните грехове, а ония които ловят риба в мътна вода изкористят положението и да извлекат за себе си добри дивиденти. Това именно е най – трагичното за отговорните и за истинските родолюбци и най – отвратителното в нашите партизански нрави.

    В този хаос от словоборства не се вижда една светла и искрено изповядана идея като мерило за делата в миналото и като програма за обнова и съвземане въз основа на горчивия опит. Не! Надмогват партиен егоизъм, материалистичен и анархистичен индивидуализъм за смяна на общите интереси. 

    Сега повече от по – рано се появяват характерните страни на нашите нрави. Отричаме морално достойнство на другите, за да го запазим само за себе си. Каквито качества сами нямаме, не ги признаваме и на другите или „Качествата“ на другите поставяме в зависимост от своите интереси. Всеки съди за другите според лошото в себе си. Доброто се задушава от злото като цвете в буркан. Лишени от истинско превъзходство, рушим всичко наоколо, за да се виждат „големи“ нашите малки фигури.

    Изобщо отричаме доброто, защото не го виждаме в себе си, защото : „в доброто вървят само ония малцина, които сами го вършат“. Такива не ще да са много у нас. 

    С какво сега сме по – различни? Избори! Предстоящи избори! Политически програми и т.н., и т.н., думи, които напоследък са най – често чуваните по медиите. И обещания, много обещания за всичко това, което ще се случва в близко и далечно бъдеще, но при едно условие ако се спечели вота.

    А ние избирателите се опитваме да вярваме на партии и политици, които обещават най – много, без да си даваме сметка, че най – щедро обещават онези, които изобщо не възнамеряват да спазват дадената дума.

    Интересно е , че много малко се говори за постигнатите резултати, даже и от тези, които бяха депутати в Парламента. А страната ни продължава да е лидер в Европейския съюз в редица негативни класации за качеството на живот. Никой не казва и дума за тежка бюрокрация, множеството регулации и широко разпространената корупция, която изгони чуждите инвеститори. Ние сме с най – висока смъртност в Европейския съюз и на едно от първите по смъртност от COVID 19. 

    Десетина години наред лекомислено похабявахме присъщите на народа добродетели и поощрявахме слабостите му; сеехме ветрове, да жънем сега бури, да събираме плодовете на една просташка и лукава демагогия, както от ляво, тъй и от дясно, за да достигнем до сегашното си морално разтеглене, да не смеем вече да наричаме нещата с истинските им имена и да въздигнем слабостите си в добродетел. Дотолкова, че вместо да се стреснем от ударите на съдбата и пред опасностите за утрешния ни ден като малък народ и да подпрем с общи усилия пътя за спасителния изход, ний воюваме помежду си до самоунищожение, т.е. вършим тъкмо това, което не трябва и което помрачава нашето бъдеще.

    Страхувам се, че напоследък се очертава някаква тенденция да се забрави миналото и то не само близкото, но и по – далечното. Даже се опитваме да забравим и тези, които са ни освободили от турско робство.

    Опит от историята на много народи е показател , че поуките от миналота са толкова важни, както за настоящето, така и за бъдещето. Ненапразно народната мъдрост гласи: „Народ, който не познава история си, е обречен да я повтори и то заедно с грешките“. 

    В управлението на държавата няма континюитет. Направено от другите преди нас е по принцип лошо за нашите управници. Държавата става „своя“ за партии, които управляват, и е „чужда“ за другите които нямат осезателни облаги от нея. Наистина властта се поема от името на партиите, но лошото, че у нас не се  управлява държавнически; у нс се експлоатира с общите интереси в опозиция, а на власт се управлява партизански. У нас държавата се използва като плячка за партиите. 

    Ние Българите притежаваме мерки за нашето родолюбие, за нашата издръжливост, за нашата любов към Отечеството. Това е мярка на изправения човек. Казват, че 7 – 8 милиарда години природата се е мъчила да накара животното, което стъпва на четири крака да се изправи на два. 

    Какво е това чудо – наведеш се на ляво, наведеш се на дясно, колко да се наведеш, колко да се изправиш? До като накрая човекът се изправил.

    Изправил се е Вазов. Неговата мярка, неговото изправено чело, неговата стойка, неговите думи звучат още по – силно и още по – страшно в нашето нашето време, което се опитва да наведе човека и да му промени стойката. Не само в България започваме да стремим към неговата стойка, която можем да наречем горилска; широки плещи, къси крака, наведени напред и с глава с чело към земята….Чуйте им говора! Горилите се бият по гърдите, за да покажат какви гръдни кошове имат, какви плещи имат нагоре. Погледнете как световните лидери в момента се бият по гърдите и гърмят: и това можем и това можем. 

    Отдавна е време, да се отърсим от постоянните ежби и всякакви други нецивилизовани действия и то не само сега преди избори, а изобщо, защото те рушат страната ни и докарват само непредвидими негативни последствия. Крайно време е да прозрем, че сме длъжни да поставим националните интереси над тясно партийния келепир. 

    Само тогава в парламента ще застанат не случайни „месии“, а хора, способни да ни поведат към възстановяване, укрепване и издигане на държавата от дъното, където се намираме в Европейския съюз.


 

О. З. Майор Златко Колачев – секретар на 

Общинския и Областен съвет на СОСЗР – Кърджали

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Казано точно и ясно това е за съжаление истината та, колкото и да е неудобна за политиците,учете се политици ,нека статията ви бъде настолна книга при всяко ваше действие или бездействие.
 • 2
  Гр
  Гражданин
  1 0
  22:35, 31 мар 2021
  По-добре е да отидеш да сееш КАРТОФИ

Хороскоп за 23.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
От срещите си с хора, които обичате, ще черпите енергия и нови идеи. Тревогите ще отстъпят и ще получите пълен контрол върху ситуацията около вас. На повечето от вас съдбата изпраща добри дарове, ще влезете в нов дом и ще получите попътен вятър за напиращите у вас идеи. Отдайте заслуженото на партньора си, голяма част от удобствата в живота си дължите на него.
23 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви приятен ден днес. Подхождате спокойно към всичко, което се случва около вас и това е наистина една добра стратегия. Помагате на свой близък човек да се справи с нещо, което го вълнува. Стойте далеч от каквито и да било пререкания днес, защото те няма да помогнат за постигането на онова, към което се стремите. Приемате покана за вечерта.
23 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате навика да действате прибързано, но днес ще трябва добре да обмислите решението си. Преценете добре всички страни на проблема и изберете онова, което най-добре отговаря на интересите ви в момента. Погрижете се за предстоящи изпити, защото могат да се окажат решаващи кариерата ви.
23 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Предложения, които очаквате ще предизвикат активността ви днес. Ще работите разумно и без излишен риск ще изберете най-доброто за себе си. Любов изпълва сърцето ви и ви кара да мечтаете за хубави дни. Много от вас ги имат, при другите те предстоят, но не предизвиквайте събитията.
23 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Вашата амбициозна натура и желанието ви на всяка цена да сте първи може да ви създаде главоболия. Бъдете толерантни и отстъпете на по-добрия първите позиции. Във връзка с това може да изпитате финансови и служебни притеснения. За това пък емоционалния ви живот ще ви донесе много радост. Интимните ви копнежи също ще бъдат напълно удовлетворени.
23 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Денят може да донесе неочаквано развитие на въпрос, който отдавна ви интересува. Ще научите новина, която силно ще ви развълнува и ще подобри настроението ви. Споделете радостта си с близък човек. Не бъдете странични наблюдатели, включете се активно в суматохата около вас, и това ще ви изпълни с енергия.
23 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви няма да е от най-спокойните, но се опитайте да намирате най-доброто решение във всяка ситуация. Не гледайте с тревога на промените, които се случват около вас. Бързо ще се адаптирате. Ако споделите притесненията си с близък човек ще ви стане по-леко на душата.
23 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще продължите работата по текущите си задачи, но ако те ви натоварват прекалено, не пренасяйте раздразнението си в къщи. Очакваните финанси няма да се забавят и дано ви помогнат да решите належащите си нужди. Не пренебрегвайте простичките неща в живота си, те ви доближават до истината, която понякога ви се изплъзва.
23 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Объркани сте емоционално. Колебаете се накъде да поемете в интимния си живот. Вслушайте се в сърцето си, изяснете собствените си чувства, за да избегнете разочарованието.
23 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се притеснявайте да проявите своята прямота и да бъдете директни при деловите си контакти. Точно това е разковничето към успеха ви днес. Не се отказвайте, ако околните открито ви се противопоставят и отхвърлят идеите ви. Времето ще ги убеди в правотата ви. Но това съвсем не означава, че вие трябва да сте агресивни, напротив.
23 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще дадете предимство на деловите си ангажименти, като личния ви живот ще остане на втори план. Не се бавете, а действайте за да оползотворите възможностите, които ще ви се дадат. Стойте над човешката завист и недоброжелателност, не се хабете напразно. Общ проект няма да ви донесе очакваните резултати.
23 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С обичайните занимания и рутинни задачи ще преминете през днешния ден. По-вълнуващи може да са запознанството ви с човек, от когото да получите ценна информация. За някои тя има отношение към личните им предпочитания, за други – към обща работа или бизнес. Използвайте я за целите на интересите си, като поддържате и духовната връзка помежду ви.
23 апр 2021
Последни новини