Захариева: Изгонването на руските дипломати е неизбежно, такива са правилата

Разследването на службите по шпионския скандал с Русия се води от няколко месеца. Осем са вече руските дипломати, които са обявени за персона нон грата. Това не е приятно, но друг изход няма. Всеки следващ също ще бъде обявен за такъв, ако не спазва правилата. Става дума за действащи офицери и това е трябвало задължително да бъде обявено публично. Ние няма да правим компромис с националната ни сигурност. Считам, че обществото трябва да знае това. Дело с толкова голям обществен интерес трябва да бъде показано".

Това заяви външният министър Екатерина Захариева за "Неделята на NOVA" по шпионския скандал с Русия.

На 19 март прокуратурата съобщи, че шестима действащи и бивши сътрудници на Министерството на отбраната на България и на военното разузнаване на страната с подкрепата на ЕС и на САЩ са арестувани по подозрение за шпионаж в полза на Русия. Петима са арестувани с решение на Окръжният военен съд, а шестият е пуснат под парична гаранция, защото сътрудничи на разследването.

На 22 март Външно министерство на България обяви двама сътрудници на руското посолство в София за персона нон грата и заяви, че те трябва да напуснат страната в срок от 72 часа. Руското посолство подчерта, че смята "това решение на българската страна за необосновано". Главният прокурор Иван Гешев заяви, че случаят със заловени шпиони е без аналог в новата ни история.

Министър Захариева коментира и сложните отношения със Северна Македония и последния скандал със задържаните български книги.

"Очевидно те не искат оригиналите на тези книги да бъдат там и хората да ги прочетат. - каза тя. - Мисля, че вече започват да се преминават всички граници. Все още чакаме реакцията на Северна Македония. Ние много пъти сме им казвали, че нещата няма да се случат по този начин. Те трябва да спрат кампанията си срещу България."

По нейните думи действията на страната са недопустими.

Припомняме, че посолството на Република България в Скопие изпрати протестна нота до Министерството на външните работи на Република Северна Македония по повод решението на митническите власти на ГКПП Деве баир да спрат пратка от 920 български книги за Българския културно-информационен център в Република Северна Македония.

Езкемплярите от "Български народни песни" от Братя Миладинови бяха транспортирани от българския гражданин Виктор Стоянов, който представи на ГКПП Деве баир договор за дарение, с който книгите ще бъдат предоставени на културния ни център. Въпреки изпратения на място консул от посолството ни в Скопие, митническите власти заявиха, че е нужно предварително разрешение от Министерството на външните работи на Република Северна Македония, съгласувано с Министерството на културата на Република Северна Македония.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Си
    Си ДзинПин
    1 -1
    08:33, 29 мар 2021
    изгонването на руски дипломати от слугите на феодално-фашистките фамилии е неизбежно. Иначе как тикви и мисирки ще се сложат на господарите си!
    • St
      stream
      2 0
      09:06, 29 мар 2021
      Мутрата Тиква построи газопровод за руски газ, на кой господар служи ?
    • То
      то ако имаше правила
      0 -1
      14:12, 29 мар 2021
      Човек с такъв английски като тая тьотка нямаше да е външен министър а хигиенист

Още новини

Последни новини