Ген. Гяуров: Шпионската структура е действала непрофесионално и на ниско оперативно равнище

Безпрецедентно събитие от 1944 г. насам у нас; Случай без аналог; История, която може да се сравни само с разкриването на т.нар. "Петорка от Кембридж" – това са само част от хвалбите, с които Прокуратурата се самозасипа, след като арестува за шпионаж в полза на Русия група от висши военни и чиновници. Презентацията беше като холивудски сценарий с видео- и аудиозаписи, снимки, кодови имена, дешифриране на разговори, срещи и посещения. 

Какви са реакциите след шпионския скандал у нас? 

За каква шпионска група става дума, каква информация е изнасяна?

Ген. Димо Гяуров, адвокат и бивш шеф на Националната разузнавателна служба, коментира темата в "Законът и Темида" по БНР:

"Струва ми се, че става дума за класическа шпионска група, която е имала за задача да събира изпреварваща информация за действията на България и най-вече на НАТО по отношение на Русия, Украйна, Беларус, информация, свързана с дейността на Морския координационен център във Варна, както и всякакви други активности на НАТО – политически и военни."

Кой и как може да засече една вражеска шпионска дейност на територията на приятелска държава?

"Една от хипотезите, изразени на пресконференцията на Прокуратурата, беше, че групата е установена и разбита със съюзническа помощ. Напълно е възможно дейността на една подобна шпионска структура да бъде разкрита и от наши партньорски служби."

Нарекохте случилото се „квартален шпионаж“ и все пак нашите служби имат и успех…Какво е нивото на българското военно разузнаване?

"Като използвах този нелицеприятен израз, нямах предвид, че това е една лесна за установяване и задържане шпионска структура, а че е действала абсолютно непрофесионално и на много ниско оперативно равнище, предвид СРС и другите материали. Като имам предвид, че това са все пак хора, свързани с нашето военно разузнаване, силно се надявам оперативното равнище на подготвеност на кадрите на нашето военно разузнаване да не е такова, а да е доста по-високо. Защото ако е такова, нещата са просто трагични."

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Xl
    XLIV
    3 -1
    22:05, 26 мар 2021
    Още тази година на т.н. прокуратура ще и' бъде потърсена сметка защо прикрива кражбите и корупцията на Борисов, Пеевски и Доган.
    • Ge
      gen. Dimo GYAUROV
      3 -2
      10:05, 27 мар 2021
      защото Пеев ски и Доган са бизнесмени а бойко е мутра ,
  • 2
    Аз
    аз питам
    2 0
    06:10, 27 мар 2021
    От редник може ли на генерал. Дори не е учичила калинката долна
  • 3
    ВБ
    в българия
    2 0
    06:11, 27 мар 2021
    Само генерали,професори. А няма държава

Още новини

Последни новини