Позиция на община Кърджали

На 23.03.2021 г. в Общината бе получено писмо, адресирано до „Кмета на Кърджали“, със следното съдържание: „Г-н Кмет,ние сме гражданска инициатива ,създаденаот майки на деца с увреждания.Но освен с промяна в законодателството в сферата на хората с увреждания,се борим и с всяка институционална нередност ,за която разберем.В тази връзка, получаваме от дълго време сигнали за нередности в гр.Кърджали,на който Вие сте кмет от дълги години. Тъй като имаме информация,че от месеци не приемате граждани,ще Ви очакваме пред сградата на общинатав петък,26.03.2021 г. в 13.00ч., за да изясним казусите и да отговорите на въпросите ни“. /правописът е запазен/. Писмото е подписано от Вера Иванова.

Правото на законен протест е изконно и записано в Конституцията на Република България. Община Кърджали е надлежно уведомена за протеста на „Системата ни убива“, и е създала необходимата организация за провеждането му при спазване на всички противоепидемични и охранителни мерки.

Изказвам благодарност на органите на МВР в лицето на директора на ОД на МВР-Кърджали, които оказаха пълно съдействие и осигуриха ескорт на общо трите автомобила на протестиращите - белият микробус и още два леки автомобила, на „Системата ни убива“ от входа на Кърджали по пътя до мястото им за протест, както бяха насочени и към местата им за паркиране.

Писмото, което е получено в Общината и чийто текст цитирах по-горе, обаче, е адресирано до „Г-н Кмет“, без да е посочено името му.

Както знаете, от 5 март 2021 г. България е в официална предизборна кампания. Според Решение №1999-НС / 9 февруари 2021 г. на Централната избирателна Комисия „Кандидат за народен представител, който е държавен или местен орган или заема служба в администрацията на държавен или местен орган, задължително ползва по свой избор платен годишен отпуск или неплатен служебен отпуск за времето от регистрацията до обявяване на резултатите от изборите..“.

Листата на кандидатите за народни представители на ДПС в 9 МИР-Кърджали е регистрирана в ЦИК на 1 март. Съгласно Заповедта на ЦИК, настоящият кмет д-р инж. Азис, който е кандидат за народен представител от листата на ДПС, е задължен да излезе в отпуск от 1 март, като в последния си работен ден трябва да издаде заповед, в която е посочено името на неговия заместник. Със своя заповед кметът е посочил за свой заместник за времето на предизборната кампания инж. Катя Митовска, тъй като д-р инж. Азис работи по предварително изготвен график с предизборни срещи и мероприятия до 2 април включително.

„Тъй като имаме информация, че от месеци не приемате граждани..“, пише в писмото на „Системата ни убива“, също не отговаря на истината. За периода до 1 март, кметът на Кърджали ежедневно е провеждал срещи с граждани не само в общината, но и в множество граждански събрания, и по улиците на града. Последната среща с организации за защита на животните е проведена на техен терен на 13 февруари след тяхно настояване.

Относно написаното в писмото на майките „получаваме от дълго време сигнали за нередности в гр. Кърджали“ без да е описан нито един конкретен случай или казус, моля да ни бъдат предоставени данни за въпросните нередности с конкретни дати, случаи, местонахождения. Не стана ясно от какъв характер са и сигналите, които „са получавани“. Според българското законодателство при наличие на нередности трябва да бъдат уведомени и разследващите органи в лицето на МВР или прокуратурата в Кърджали, а такива сигнали към момента там не са постъпвали, нито са препращани и към Общината.

В Община Кърджали не са постъпвали никакви искания или покани за среща на „Системата ни убива“ с вр.и.д. кмет, нито с членове на Общинска администрация-Кърджали. Ако имаше официално такова искане, наш екип начело свр. и.д. Кмет би приел с радост да разговаря с представители на всякакви граждански организации.

Жалбата и заявлението, касаещи изграждане на кучешки приют и кастрационен център, подадени от протестиращите, ще бъдат разгледании ще получат отговор в законоустановения срок.

Приветствам свободата на изразяване на всякакви различни политически послания и лозунги, но смятам, че когато те обиждат /“боклуци“, както се чу на улицата пред общината днес/ вярванията на други хора, това е нередно. Разбирам протеста на „Системата ни убива“ и срещу представители на управляващата коалиция в Кърджали, но предизборната кампания не дава правото да се нарушават основни морални устои в страната, както и да се използват обидни епитети дори и срещу действащи политици от правителството.

В заключение искам да кажа, че администрацията на Община Кърджали не е политически орган, и по никакъв начин няма да позволя да бъде въвличана в политически мероприятия на нито една политическа сила!

С уважение

Инж. Катя Митовска

26. март. 2021г.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    45
    456
    1 0
    20:24, 26 мар 2021
    Абе махнете го тоя рязан...., тия от ДПС крадат като за световно. Изберете си друг кмет.
Последни новини