Позиция на община Кърджали

На 23.03.2021 г. в Общината бе получено писмо, адресирано до „Кмета на Кърджали“, със следното съдържание: „Г-н Кмет,ние сме гражданска инициатива ,създаденаот майки на деца с увреждания.Но освен с промяна в законодателството в сферата на хората с увреждания,се борим и с всяка институционална нередност ,за която разберем.В тази връзка, получаваме от дълго време сигнали за нередности в гр.Кърджали,на който Вие сте кмет от дълги години. Тъй като имаме информация,че от месеци не приемате граждани,ще Ви очакваме пред сградата на общинатав петък,26.03.2021 г. в 13.00ч., за да изясним казусите и да отговорите на въпросите ни“. /правописът е запазен/. Писмото е подписано от Вера Иванова.

Правото на законен протест е изконно и записано в Конституцията на Република България. Община Кърджали е надлежно уведомена за протеста на „Системата ни убива“, и е създала необходимата организация за провеждането му при спазване на всички противоепидемични и охранителни мерки.

Изказвам благодарност на органите на МВР в лицето на директора на ОД на МВР-Кърджали, които оказаха пълно съдействие и осигуриха ескорт на общо трите автомобила на протестиращите - белият микробус и още два леки автомобила, на „Системата ни убива“ от входа на Кърджали по пътя до мястото им за протест, както бяха насочени и към местата им за паркиране.

Писмото, което е получено в Общината и чийто текст цитирах по-горе, обаче, е адресирано до „Г-н Кмет“, без да е посочено името му.

Както знаете, от 5 март 2021 г. България е в официална предизборна кампания. Според Решение №1999-НС / 9 февруари 2021 г. на Централната избирателна Комисия „Кандидат за народен представител, който е държавен или местен орган или заема служба в администрацията на държавен или местен орган, задължително ползва по свой избор платен годишен отпуск или неплатен служебен отпуск за времето от регистрацията до обявяване на резултатите от изборите..“.

Листата на кандидатите за народни представители на ДПС в 9 МИР-Кърджали е регистрирана в ЦИК на 1 март. Съгласно Заповедта на ЦИК, настоящият кмет д-р инж. Азис, който е кандидат за народен представител от листата на ДПС, е задължен да излезе в отпуск от 1 март, като в последния си работен ден трябва да издаде заповед, в която е посочено името на неговия заместник. Със своя заповед кметът е посочил за свой заместник за времето на предизборната кампания инж. Катя Митовска, тъй като д-р инж. Азис работи по предварително изготвен график с предизборни срещи и мероприятия до 2 април включително.

„Тъй като имаме информация, че от месеци не приемате граждани..“, пише в писмото на „Системата ни убива“, също не отговаря на истината. За периода до 1 март, кметът на Кърджали ежедневно е провеждал срещи с граждани не само в общината, но и в множество граждански събрания, и по улиците на града. Последната среща с организации за защита на животните е проведена на техен терен на 13 февруари след тяхно настояване.

Относно написаното в писмото на майките „получаваме от дълго време сигнали за нередности в гр. Кърджали“ без да е описан нито един конкретен случай или казус, моля да ни бъдат предоставени данни за въпросните нередности с конкретни дати, случаи, местонахождения. Не стана ясно от какъв характер са и сигналите, които „са получавани“. Според българското законодателство при наличие на нередности трябва да бъдат уведомени и разследващите органи в лицето на МВР или прокуратурата в Кърджали, а такива сигнали към момента там не са постъпвали, нито са препращани и към Общината.

В Община Кърджали не са постъпвали никакви искания или покани за среща на „Системата ни убива“ с вр.и.д. кмет, нито с членове на Общинска администрация-Кърджали. Ако имаше официално такова искане, наш екип начело свр. и.д. Кмет би приел с радост да разговаря с представители на всякакви граждански организации.

Жалбата и заявлението, касаещи изграждане на кучешки приют и кастрационен център, подадени от протестиращите, ще бъдат разгледании ще получат отговор в законоустановения срок.

Приветствам свободата на изразяване на всякакви различни политически послания и лозунги, но смятам, че когато те обиждат /“боклуци“, както се чу на улицата пред общината днес/ вярванията на други хора, това е нередно. Разбирам протеста на „Системата ни убива“ и срещу представители на управляващата коалиция в Кърджали, но предизборната кампания не дава правото да се нарушават основни морални устои в страната, както и да се използват обидни епитети дори и срещу действащи политици от правителството.

В заключение искам да кажа, че администрацията на Община Кърджали не е политически орган, и по никакъв начин няма да позволя да бъде въвличана в политически мероприятия на нито една политическа сила!

С уважение

Инж. Катя Митовска

26. март. 2021г.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  45
  456
  1 0
  20:24, 26 мар 2021
  Абе махнете го тоя рязан...., тия от ДПС крадат като за световно. Изберете си друг кмет.

Хороскоп за 11.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Без близките си хора ще се чувствате самотни и неудовлетворени. Те ви дават сили и подкрепят, което се отразява добре на духа ви. Намерете време и довършете задачите, които планирате за деня, без да се разпилявате в много посоки. Хранете се здравословно, не прекалявайте с алкохола и търсете изход в затрудненията си.
11 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождате сериозно и отговорно към професионалните си ангажименти и това е чудесна предпоставка за бъдещите ви успехи. Имайте предвид нещата, които могат да изникнат в последния момент. Постарайте се да пестите силите си, и не се хабете заради чуждите грешки. Но и не натоварвайте околните с излишни приказки.
11 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Още преди да се захванете с конкретни действия обмислете всяка своя стъпка. Не действайте прибързано, за да не изпуснете златна възможност. Ако се колебаете дали да поискате съвет или не по - добре изберете първото.
11 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Съсредоточете се. Витаете някъде и пропускате важни неща. Не взимате присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие и не е чудно ако се изкушите да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
11 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ситуациите ще се менят динамично и ще ви поднесат вълнуващи моменти. Емоциите ще са в повече, но не разкривайте сърцето си пред хора, които малко познавате. Това ще ви спести неприятности, защото със сигурност в обкръжението ви има хора, които мислят различно от вас. Вечерта ще се разтоварите от стреса по свой начин.
11 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Опитайте да владеете емоциите си днес. Във важен момент ще се наложи да разчитате главно на трезвата си преценка. В противен случай ще имате сериозни неприятности. Няма да ви е трудно да предвиждате събитията и да се подготвите адекватно. Нужно ви е малко спокойствие и търпение за да постигнете целите си.
11 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С проявената от вас активност ще подобрите финансите си и не на последно място отношенията с близките ви. Навреме ще свършите плануваното и дори повече от това, което сте предвидили, така, че да ви остане време и за почивка. Вгледайте се в партньора си, отгатнете желанията му и му помогнете да ги постигне.
11 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Здравословни проблеми на близък човек ще занимават мислите ви днес. Запазете спокойствието си, всичко е преодолимо. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да иска това от вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стремежът ви към предизвикателства и приключения ще ви въвлече в интересни ситуации днес. Възможно е да ви се открият нови и неподозирани възможности за реализация. Находчивостта и трезвата ви преценка ще ви помогнат да направите най-добрия избор.
11 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Вероятно мнозина от вас копнеят за почивка и при малко повече късмет днес ще успеят да си я осигурят. С дипломатичност и находчивост ще съумеете да заобиколите някои на пръв поглед неотложни ангажименти и ще откраднете този ден само за вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Професионалната ви работа се развива успешно. Проектът ви ще бъде одобрен и финансиран от високопоставено място, и това ще ви даде възможност за бъдещо развитие. Не пренебрегвайте и помощта, която ви се предлага от колега, много скоро може да имате нужда от нея.
11 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Различни по вибрации емоции ще насищат деня ви, но е сигурно, че няма да скучаете. Очакванията ви са за повече във финансовата сфера, но бъдете доволни и от това. Предпазливостта ще ви бъде полезна във всяко едно отношение. Не пренебрегвайте чувствата на човека до вас, отнесете се с уважение, ако не погледът ви е насочен другаде.
11 апр 2021
Последни новини