Изгоненият руски дипломат не може да напусне България, защото е с коронавирус

Единият от двамата руски дипломати, обявени от българското външно министерство за персона нон грата, е заразен с коронавирус. Той ще напусне територията на България веднага щом оздравее, съобщиха пред агенция ТАСС от руското посолство в София.

Дипломатът е диагностициран с коронавирусна инфекция и затова той няма да може да напусне територията на България в определения срок. Той ще направи това веднага след като се възстанови и получи отрицателен PCR тест. Българската страна, на която бяха представени необходимите медицински документи, потвърди съгласието си за тази непредвидена първоначално стъпка. Вторият дипломат ще напусне България на датата, посочена в нотата, тоест в рамките на 72 часа, заявиха от руското посолство.

В понеделник българското министерство на външните работи обяви двама руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата и им даде 72 часа да напуснат страната.

МВнР разполага с писмо от българската прокуратура, в което се съобщава, че двамата дипломати са осъществявали на територията на страната дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Миналата седмица стана ясно, че шестима българи - настоящи и бивши служители на министерството на отбраната и военното разузнаване, са задържани по обвинение в шпионаж за Руската федерация.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини