Глобалната икономика е в началото на своето възстановяване, но най-трудното предстои

Глобалната икономика е в началото на своето възстановяване, но най-трудното може би тепърва предстои предвид нелеката задача на политиците да направят необходимите структурни промени за справяне с икономическите щети в резултат на пандемията. Това е заявила пред списание "Барънс" управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, съобщи постоянното представителство на Фонда в България.

В разговора се припомня, че през 2020 година световната икономика се е свила с 3,5 процента, което е най-сериозният спад в мирно време от Голямата депресия до днес. Резултатът обаче съвсем не се оказал толкова лош, колкото МВФ прогнозира миналата есен. Тогава политиците по света оповестиха фискални мерки за подкрепа на стойност близо 16 трилиона долара и допълнителни 9 трилиона долара под формата на парични облекчения, които положиха стабилна основа и не допуснаха срив на световната икономика. Принос за този резултат има и бързото създаване на ваксини, както и обстоятелството, че светът се научи да функционира по-добре в условията на пандемия, според публикацията.

"Колкото и ужасна да бе 2020 година, тя може би беше по-лесната част от задачата пред нас", казва ръководителката на МВФ в интервюто. "Решаването на проблемите, справянето с пораженията и преминаването към по-приобщаващ и зелен растеж - това е най-голямото предизвикателство, пред което ще се изправим. Трябва да бъдем решителни и да направим света по-устойчив, защото тази пандемия няма да бъде единственото сътресение, което ни очаква в бъдеще", предупреждава тя.

Списанието разговаря с Кристалина Георгиева, която за втори път бе включена в класацията на 100-те най-влиятелни жени във финансовия сектор на САЩ, за възстановяването на световната икономика и задаващите се рискове, необходимите структурни промени и уроците от тази пандемия, които ще трябва да научим за следващата криза. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини