Продължава акцията по издирването на изчезналия скиор в Рила

Повече от 14 часа продължава издирването на 34-годишния скиор, който изчезна вчера в района на ски писта Картала в Рила планина.

Издирвателната акция е била прекратена през нощта заради лошото време, но минути преди 9 ч тази сутрин беше подновена. Освен спасители и доброволци, в издирването са включени и кучета.

Туристът e от София и е сноубордист. Движел се е последен в групата си, карал е по пистите, но и извън тях, пренебрегвайки предупрежденията за висока лавинна опасност.

В късния следобед вчера приятелите му открили, че той липсва. Започнали да го търсят, но без успех. В 17,38 подават сигнал на 112, който е прехвърлен към екипа на ПСС , намиращ се на няколко километра от ски-зоната.

Приятелите му първоначално са решили, че той се е отдалечил от официално разрешената за каране зона и отиват да го изчакат в кафето до пистата. След като минава значително време и той все още липсва, подават сигнал към спасителите, които започват издирвателните действия, разказа пред БНТ един от спасителите, участващи в операцията.

В този район има един улей, който сме нарекли "американката". Там вчера паднаха две огромни лавини, но е алогично, туристът да е паднал там, защото улеят буквално е от другата страна на пистата, обясни пред БНТ планинският спасител.

Условията в планината са изключително тежки заради снеговалежа и високата лавинна опасност.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини