Нов принос към историята на униатското движение,откриха надгробието на Рафаел Попов свързан с Източните Родопи

  Нов принос към историята на униатското движение направиха изследователи от Турция и България.Те откриха надгробието на видния деец на униатското движение Рафаел Попов в католическото гробище в Одрин.Едно от първите приели унията с папата е българското село Покрован в община Ивайловград.

  През 1860 г. населението на Покрован приема унията в стремежа си да запази българската си идентичност и отхвърли гръцкото духовенство. Така енорията в Покрован заедно с тази в град Малко Търново са едни от най-старите енории в страната. Част от жителите на селото приемат унията през 1861 г., процесът по присъединяването към католическата църква продължава до 1885 г. През 1863 г. от 90 християнски къщи в селото, 45 са униати, тогава започва и строежът на нова църква „Свети Василий“.

  Униатското движение възниква в резултат на засилването на католическата пропаганда след загубата на Русия в Кримската война. Франция и Англия в стремежа си да отслабят руското влияние на Балканите, изпращат множество католически и протестантски мисионери, които разгръщат силна агитация за откъсване на българите от православието. Османското правителство, заинтересовано от разрушаването на верското единство на българите и за да нанесе удар на руското влияние, поддържа униатското движение. С една нота още през 1849 г. френското правителство предложило на Високата порта да отдели българската църква в самостоятелна патриаршия. 

  През 1859 година и българите в Кукуш първи правят опит да се обявяват за униати. Така се стига до 30 декември 1860 г., когато стотина съмишленици начело с Драган Цанков се представили пред папския представител в Цариград и му връчили молба, подписана от множество българи, търсещи апостолическо покровителство. В резултат е подписан акт за присъединение към Рим, в който се формулират двете основни български искания – самостоятелна църковна йерархия и училища. Към тях било и изричното настояване за запазване непокътнат съществуващия източен църковен обред. Това довежда до признаването на българите от Светия престол и Високата порта за отделна религиозно-народностна общност в рамките на Османската империя. След няколко месеца, на 2 април 1861 г. в Сикстинската капела в Рим, архимандрит Йосиф Соколски е ръкоположен за архиепископ и глава на Католическата църква от източен обред на българите лично от папа Пий IX в присъствието на висши духовници, влиятелни политически фигури, дипломатически представители и делегация на присъединените към Рим българи. На 14 април делегацията се завърнала в Цариград. На 23 април, Великден, архиепископ Соколски извършил тържествено владишко богослужение. На 1 юни 1861 г. султан Абдул Меджид издал берат, с който Йосиф Соколски се признавал за духовен глава (милет баши) на „българите, които се съединиха с Рим“. Създаден е Български апостолически викариат (на латински: Apostolicus Vicariatus Bulgarorum), който съществува до 1883 година.

  Високата порта веднага след като признава новообразуваната българска униатска община в Цариград заточва водача на православното движение Иларион Макариополски.

   В обширна статия турският вестник „Милиет съобщава”: Изгубеният гроб е разкрит в Одрин! Попов намерен

  Гробницата на духовника Рафаел Попов, едно от важните имена в българската история, е намерена в Одрин. Прави впечатление, че гробът на Попов, едно от важните имена на независимото българско църковно движение, е бил в период на конфликт между гръцкия патриарх на Фенер и религиозните власти на България.

  Интересно откритие е направено в католическото гробище в Одрин, което  народите  наричат „италианското гробище“. Разкри се, че един от надгробните камъни, заснети от изследователя на местната история Мустафа Гюлтекин в гробището, е на висшия духовник Рафаел Попов, едно от важните имена в българската история. Попов е една от най-важните фигури в независимото българско църковно движение, създадено срещу Фенерската патриаршия. Откритието, направено с приноса на историка Румен Иванов от Пловдивския университет и  беше посрещнато с интерес в България.  Това, което прави откритието по-интересно, е, че намирането на гробницата съвпада с период на конфликт между гръцкия патриарх на Фенер и религиозните власти на България.

  Местният изследовател Мустафа Гюлтекин работи върху историята, особено върху тази на Тракия.  Гюлтекин, който също е работил върху надгробни паметници в региона, е снимал и записал надгробните паметници, принадлежащи на арменци в Одрин, и надгробните паметници в еврейските гробища. Гюлтекин е работил и в католическото гробище в Карааняч, известно още като „Италианското гробище“, което е по-малко известно в този град от други. В католическото гробище той е заснел с фотографиите малкото надгробни паметници, оцелели до наши дни.
  ПРИВЛЕЧЕНО ВНИМАНИЕ В БЪЛГАРИЯ
   
  Докато в някои проучвания са използвани снимки, направени на арменски и еврейски гробища,  Гюлтекин не споделя снимките, направени на католическите гробища,  с никого допреди няколко седмици.  Като заяви, че споделя снимките, които е направил тук, с Румен Иванов, историк от Пловдивския университет, Гюлтекин каза: „Моят приятел Иванов каза,  че надгробният камък, който споделих, е на епископ Рафаел Попов, който е много важен в българската история“.  С това откритие е намерена гробницата на Попов, която се смяташе за загубена.
   
  Като заяви, че сподели новината за изчезналия гроб на Иванов пред български медии и публикува тази новина във вестник, Гюлтекин даде следната информация: „Тази новина привлече голямо внимание в България. Смята се за много важно откритие. Попов беше един от 744-те души на събора, проведен във Ватикана. Тези съвети не са събрани в историята. Той се е срещал само два пъти във Ватикана. "

  ОПИСАНИЕ НА ЕПИСКОПСКА  КОРОНА
   
  Румен Иванов: „На надгробната плоча е изобразена епископска корона, което показва, че погребаният е бил високопоставен църковен служител. Пълното име на починалия е частично запазено. От запазеното частично име се вижда, че гробницата принадлежи на Рафаел Добрев (Добрев) Попов, „български възрожденец“, участвал в борбата за независимата българска църква. Истинското му име е Райко едва след назначаването му за епископ приема Рафаел Попов.
   
  ОТНОВО  ЕРА НА КОНКУРЕНЦИЯ!
   
  Откриването на гроба на Рафаел Попов отново съвпадна с период на конфликт между гръцкия патриарх Фенер и българските религиозни власти. След като служи на българската общност в продължение на 15 години в Истанбул, свещеникът на Желязната църква Ангел Велков поиска пенсионирането си по лични причини и се завърна в България,а  гръцкият патриарх Фенер заяви, че представлява всички православни християни в Истанбул и е отлъчен от Българска църква заради неподчинение. Той назначи Ничев за свещеник. Част от българската общност в Истанбул и българската църква виждат това като санкция.
   
  ЕДНО ОТ СИМВОЛНИТЕ ИМЕНА
   
  Христо Копано от българската общност в Истанбул и член на управителния съвет на Българска фондация „Екзархлъджи“: „С приемането на българите на християнството като официална религия, винаги е ставало въпрос за дебат между Ватикана и Фенер и решението е било в полза на Фенер. През османския период, когато Българската патриаршия е затворена и нейното управление е прехвърлено на патриаршията Фенер, малка част от хората преминават в католическата църква. "
   
  Посочвайки, че през XIX век са предприети действия срещу политиката на Фенерската патриаршия за елинизиране на българския народ и за създаване на независима българска църква, Копано каза: „Попов е един от най-пламенните пионери на това базирано в Истанбул движение. Попов, който започва като православен свещеник в Рилския манастир край София, преминава в Униатската църква през 1859 г. и подписва петиция относно създаването на църквата Уният през 1860 г. Попов, който е бил в делегацията на посещение във Ватикана през 1860 г., е назначен за българския униатски митрополит в Одрин, след като завършва създаването на истанбулската църква с Йосиф Соколски, който е лично посветен като първия български униатски архиепископ от папа Пий IX. Попов е основател на Одринската църква „Български униат” и Одринското българско свещено училище „Униат” Той почина през 1876 година. Повторното откриване на погребението в Одрин ни напомня за човек, който е потънал в забвение в българската история и неговия период ”.

  Кърджали бг вести

  Източник:”Милиет”

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 20.04.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят може да се окаже преломен в много отношения. Човек към когото до скоро сте били безразлични, сега привлича вниманието ви. Откривате неща, които до момента са ви убягвали. Предприемате решителна стъпка в правилната посока. Каквото и да се случи от тук нататък, успехът няма да ви убегне. Проявете повече постоянство и няма за какво да се тревожите.
  20 апр 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  С творчески подход в работата си, повишавате възможностите си за печалби и добри реализации. Интелектуалният ви потенциал ще намери изява в предстоящо събитие, организацията на което вече е в ход. Разногласията с колегите не биха имали сериозни последствия за вас, но бъдете вежливи в отношенията си.
  20 апр 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ангажираността ви расте, а с нея и умората. Сами разбирате, че трябва да търсите нови начини за справяне със стреса. Добре ще ви се отразят разходки на открито, среща с приятели или слушане на любима музика. Високите ви изисквания към околните често ви дистанцират от тях, Бъдете по-търпеливи.
  20 апр 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес ще се наслаждавате на спокоен ден на работното място. Работата ви ще ви върви точно както вие сте планирали и затова ще ви остане време за приятни неща. Финансовото ви състояние е добро, можете да направите малък подарък на любим човек.
  20 апр 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Достатъчно организирани сте, за да не се откажете от амбициозната задача, която стои пред вас. Силите ви се нуждаят от обновяване, за това използвайте от времето си за релаксация, природата е добър източник на енергия. За себе си знаете нещата, които ви правят по-добри и усещането ще ви отведе при тях.
  20 апр 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Мнозина от вас се нуждаят от разнообразие и емоции. Днешният ден е подходящ за постъпки в тази насока. Може би е добре да помислите за кратка екскурзия или някакво нетрадиционно забавление. Неочаквани парични постъпления, вероятно ще улеснят избора ви.
  20 апр 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Присъствието на човека, който ви вълнува се отразява на работоспособността ви. Без да жалите труда си ще посрещате предизвикателствата на работното място, защото е сигурно, че такива ще имате. Поетите ангажименти няма да позволят отпускане, предвид срочността им. Ще привличате вниманието на хора с вашето разбиране за живота,сред които ще се чувствате добре.
  20 апр 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Откритото общуване днес ще ви носи предимства, освен, че ще се чувствате и добре. Ще си позволите повече свобода в обновяване на гардероба или задоволявайки други свои нужди, което ще ви направи по-активни в преследване на целите ви. Други ще се занимават с имотна сделка, покупка или продажба, както и ремонти по дома.
  20 апр 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Многото на брой задачи ще ви натоварят допълнително. Всеотдайността ви е пословична, но трябва да намалите темпото. Ще се насладите на взаимно удоволствие, ако отделите повече време на любимия човек. Повече мислете за бъдещето, а не за отминали неща, за които излишно се вините.
  20 апр 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  За повечето от вас денят ще премине в рутинни занимания и предсказуеми действия. Поради желанието ви да привлечете нечие внимание или подкрепа е възможно да попаднете в деликатна ситуация. Кратко пътуване най-често свързано с уреждане на делови или семеен въпрос. Имотните проблеми са на път да свършат.
  20 апр 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Покажете доверие и зачитане към партньора си, за да се радвате на вниманието му. На работното място ще получите висока оценка за работата си, което ще се отрази и на възнаграждението ви. Други ще бъдат включени в съвместен проект, което ще им донесе печалби в дългосрочен план.
  20 апр 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С последователните си действия печелите предимства, които ви помагат да сте сред печелившите днес. Търсете сътрудничеството на добри професионалисти, ако искате да продължите и занапред успешния си ход. В противен случай ще калкулирате стрес и загуби. В много отношения прогнозите ви се сбъдват.
  20 апр 2021
  Последни новини