Цените на петрола се стабилизираха след вчерашния срив

Азиатските пазари на акции бележат понижения днес, след като скокът в доходността на държавните облигации в световен мащаб се отрази на нагласите към скъпите акции на технологичните компании, а надпреварата за излизането от позиции може би сложи край на поскъпването на петрола.

След като поевтиняха със 7% вчера, фючърсите на петрола от сорта брент днес поскъпват с 11 цента, до 63.39 долара за барел, докато тези на щатския лек суров петрол добавиха 6 цента към цента си, до 60.06 долара за барел.

Вчерашното отстъпление изтри само за една сесия поскъпването на петрола за период от четири седмици вследствие на опасенията, че търсенето на суровината в световен мащаб няма да оправдае високите очаквания.

Пазарите също така бяха обезпокоени от решението на Централната банка на Япония да разшири леко таргета си за доходността по 10-годишните облигации и да внесе леки промени в изкупуването на активи.

Решението за ограничаване на изкупуванията само до борсово търгувани фондове, свързани с индекса TOPIX, понижи Nikkei с 1.6%, докато южнокорейският KOSPI изгуби 1%. Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI записа понижение от 1.5%.

Индексът на китайските сини чипове изгуби 1.9%, вероятно заради ожесточените спорове между китайски и щатски дипломати при първата им присъствена среща от встъпването в длъжност на президента на САЩ Джо Байдън.

Инвеститорите все още размишляват върху обещанието на Федералния резерв на САЩ да запази лихвите близо до нулата до 2024 г., въпреки завишените си прогнози за икономическия растеж и инфлацията.

Доходността по щатските 10-годишни държавни облигации скочи до най-високото си ниво от началото на 2020 г. при 1.754% и за последно беше на ниво от 1.71%. Ако се задържи на това ниво, това би била увеличение в седма поредна седмица, което възлиза общо на цели 64 базисни пункта.

Скокът в доходността по щатския дълг оказа известна подкрепа на щатския долар, макар че анализатори се опасяват, че ускоряването на икономическия растеж на САЩ също така ще увеличи дефицита по текущата сметка на страната до нива, които в крайна сметка ще обезценят валутата.

За сега обаче доларовият индекс нараства от 91.30 до 91.853, с което бележи лек ръст за седмицата.

Доларът се стабилизира спрямо йената при ниво от 108.91 - малко под достигнатия наскоро 10-месечен връх от 109.36. Еврото отстъпи до 1.1914 долара, след като неколкократно не успя да пробие съпротивата при 1.1990/1.2000.

Повишението на доходността по държавните облигации се отрази на златото, което не носи фиксирана доходност. Цената на метала се понижи с 0.2%, до 1 731 долара за тройунция.

Източник: profit.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини