ЕМА одобри ваксината на Янсен в една доза

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) препоръча за одобрение ваксината на Янсен (Janssen/европейски представител на дружеството "Джонсън и Джонсън") за COVID-19, съобщиха от агенцията.

"EMA препоръчва да се издаде условно разрешение за пускане на пазара на ваксината за COVID-19 Janssen при хора на възраст над 18 години", се казва в съобщението.

След задълбочена оценка, комисията за хуманни лекарства (CHMP) на EMA стигна до консенсус, че данните за ваксината е надеждна и отговаря на критериите за ефикасност, безопасност и качество. Ваксината срещу COVID-19 Janssen е четвъртата ваксина, препоръчана в ЕС за предотвратяване на COVID-19", пише още агенцията.

Ваксината на "Янсен" е първата, която се прилага в една доза.

Резултатите от клиничните проучвания в САЩ, Южна Африка и Латинска Америка установяват, че препаратът е ефективен при хора над 18 години. Изследванията включват над 44 000 пациенти. Половината от тях са получили ваксината, а другата половина - пласебо. Клиничните изпитания са показали 67% намаляване на броя на симптоматичните случаи на COVID-19 две седмици след ваксината (116 от 19 630) в сравнение с тези при пласебо групата (348 при 19 691 души). Това означава 67% ефективност на ваксината, посочват от ЕМА.

При проучването установените странични ефекти са били обикновени леки до умерени и са отшумявали до няколко дни след ваксинацията. Най-честите са болка на мястото на инжекцията, главоболие, умора, мускулни болки, гадене.

Безопасността и ефективността на ваксината ще продължат да бъдат наблюдавани, допълват от агенцията.

Как работи

Ваксината срещу COVID-19 на Янсен работи, като подготвя тялото да се защити срещу COVID-19. Направена е от друг вирус (аденовирус), който е модифициран, за да съдържа гена за създаване на протеина на SARS-CoV-2. Това е протеин на вируса SARS-CoV-2, който му е необходим, за да влезе в клетките на тялото.

Аденовирусът предава гена SARS-CoV-2 в клетките на ваксинираното лице. След това клетките могат да използват гена, за да произвеждат шип протеин. Имунната система на човека ще разпознае шип протеина като чужд и ще произведе антитела и ще активира Т клетки (бели кръвни клетки), за да го насочи.

Източник: offnews

Коментари в сайта

Последни новини