Пролетното засушаване създава предпоставки за пожари

РДПБЗН с препоръки за предотвратяване на този вид произшествия 

С настъпването на пролетното засушаване се усложнява и противопожарната обстановка в областта.

По традиция със затоплянето на времето започва почистването на дворовете на жилищни сгради, селскостопански и вилни имоти от сухи треви, клони и стара листна маса.

Обикновено събраните отпадъчни материали се изхвърлят на определените места като контейнери, сметища, площадки за отпадъци и други подобни. Но не са редки и случаите, когато отпадъците се изгарят на неподходящи за целта места, без да са взети необходимите мерки за недопускане на пожари.

Особено опасно е паленето на сухи треви и храсти в близост до горски масиви, тъй като при наличие на ветрове огънят може за кратко време да обхване големи площи.

Само за изминалата седмица на територията на област Кърджали са възникнали общо 6 пожара в сухи треви и отпадъци.

Служителите от РДПБЗН – Кърджали напомнят на жителите и гостите на областта, че изгарянето на стърнища и други растителни отпадъци в земеделските земи е забранено!

За недопускане на пожари следва да се спазват следните противопожарни правила:

1. Не палете огън на открито във ветровито време. Това е предпоставка за пренасяне на големи разстояния на запалени частици и може да доведе до бързо разпространение на пожара върху значителни площи.

2. В дворовете палете огън само ако предварително сте обезопасили огнището и сте подготвили подръчни уреди за пожарогасене (съдове с вода и пясък, тупалки и др.). След изгаряне огнището трябва да се изгаси или затрупа с дебел слой пръст.

3. Не палете огън в близост до стрехите на сградите и под клоните на дърветата.

4. Никога не оставайте запален огън без наблюдение!

5. Не палете огън в междублоковите пространства, където са паркирани автомобили, както и в близост до бензиностанции и газстанции, складове за леснозапалими и горими течности.

6. Запаленият в сухи треви и стърнища огън лесно може да обхване намиращи се в съседство трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки, горския фонд.

7. Не палете огън в гората освен на специално обозначените и устроени за целта места. Преди да запалите огън, се уверете, че има осигурени количества вода за загасяване на огъня при поява на вятър и при напускане на мястото. Подгответе тупалки – от гума или от зелени клони, с които да действате в случай на възникване на пожар.

Ако забележите признаци на пожар, незабавно подайте съобщение на тел. 112!

Вашата съобразителност може да предотврати големи щети и да спести значителни разходи по овладяването на усложнената обстановка.

РДПБЗН- КЪРДЖАЛИ

За повече информация:www.nspbzn.mvr.bg/Pravila_povedenie/Merki/default.htm

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини