Близо една пета от храната по света се изхвърля

Около 17 процента от цялата храна за консумация от човека са били изхвърлени през 2019 година, според доклад на ООН, публикуван в четвъртък и цитиран от ДПА.

Частни домове, ресторанти, магазини и доставчици са изхвърлили 931 милиона тона храни, сочат данните на Програмата на ООН за околната среда (UNEP - ЮНЕП).

Количеството се равнява на около 23 милиона натоварени догоре камиона, наредени седем пъти около планетата.

Експертите са обобщили информация за хранителните отпадъци в 54 страни по света, включително все още годни за консумация храни и негодни за консумация отпадъци като кости, костилки и черупки.

В почти всички тези страни огромни количества храна се озовават в кошчето, независимо колко богата или бедна е нацията.

Най-голям дял имат частните домакинства - там се изхвърлят 11 процента от храната. На ресторантите и други доставчици на храни се падат 5 процента, а на магазините - 2 процента.

В същото време през 2019 година близо 700 милиона души не са имали достатъчно храна, се отбелязва в доклада.

Ръководителката на UNEP Ингер Андерсен заяви, че намаляването на хранителните отпадъци ще понижи парниковите газове и ще забави унищожаването на природата чрез промени в земеползването, като същевременно ще ограничи и замърсяването. Това би означавало повече налична храна, а следователно и по-малко глад в света, както и пестене на пари, добави тя.

Андерсен призова правителствата, бизнеса и хората да дадат своя принос за намаляване на отпадъците. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини