Баба Марта донесе пролетта и надеждата в "Славейков"


По традиция Баба Марта не пропусна децата от най-голямото училище в южна България - СУ "Петко Рачов Славейков". От сутринта тя радва малки и големи с мартенички и добро настроение. А нейните помощници Пенда и Пижо в носии разказват и наричат за добро и здраве.
От ранна заран най-българската баба посещава класовете от начален етап на обучение в училището за шампиони. Зарадва се на всеки кът, посветен на празника, с каквито изобилстват класните стаи на най-малките. Много приказки за пролетта и новото събуждане разказа тя, а получи цялата обич и любознателност на най-малките.
Петокласниците от движение "Ръка за помощ" пък спазиха друга своя традиция. Всяка година на първи март те закичват своя любим директор Милко Багдасаров с изненадващ на пръв поглед подарък - голяма ръчно изработена мартеница със златист вол, символа на годината според китайския календар.  Учениците от 5"е" клас разказаха какво предвещава годината под знака точно на това животно и пожелаха на училището и на директора търпение, късмет и просперитет, заедно със здравето и берекета, разбира се. Мартеничката ще краси кабинета на Багдасаров през цялата година.
Малко по-късно за здраве децата прескочиха и традиционния огън в двора на училището. За по-малките и уплашените се погрижиха Баба Марта и директора.
В училището се усеща приятен трепет от празника, настъпващата пролет и усмихнатите лица. Всяко зло ще бъде изгонено и победено. 
Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини