Осветяват всички пътни възли и места за почивка по АМ "Марица“ в Хасковско

Изображение 1 от 2

    Всички пътни възли и местата за почивка по АМ „Марица“ на територията на Хасковска област ще бъдат осветени. Това съобщи на брифинг днес областният управител д-р Стефка Здравкова. Осветление се предвижда и по целия път между Димитровград и Хасково. финансирането ще е с държавни средства по програмата за ново строителство.

    Предстои ремонт на 12 пътни участъка и пътни възли през настоящата година, съобщи още д-р Здравкова.

    За част от тях стартът на ремонта предстои, рехабилитацията по други вече е започнала.  
    Едно от важните трасета, по които ще се извърши обновяване, е  Е-80 между Хасково – Пловдив. Там ремонтът започва в началото на май или през юни и ще е от землището на Хасково до с. Върбица. Завършването му е планирано до края на годината. „Това е алтернативният път на АМ „Марица“ в областта, изключително е натоварен и продължава да е предпочитан от шофьорите“, посочи областният управител. Ще бъдат положени нови асфалтови пластови, ще бъдат поставени нови ограничителни системи, ще има нова маркировка и облицовъчни окопи отстрани на пътя.

    Ще има ремонт и по пътя Хасково-Минерални бани, след квартал „Болярово“. Има много интерес от туристи към Минерални бани,  все повече хора пътуват от там, за да работят в Хасково и околните села. Пътят е в лошо състояние, а в същото време е натоварен, затова ще бъде обновен, отбеляза д-р Здравкова.

    Следващият проект, който предстои, е ремонт на кръстовището на разклона на стария път за Свиленград с отбивката от АМ „Марица“ към границата Гърция.  

    Това е инфарктна точка на територията на областта с много предпоставки за инциденти. Там ще бъде изградено кръгово, ще бъде и осветено. На четвърти март проектът ще бъде внесен за съгласуване и одобрение в Областната комисия по пътна безопасност, каза д-р Здравкова.

    Четвъртият проект е също в района на Свиленград-Свиленград-с. Маточина. Пътят е важен не само за хората от района, но и за развитието на туризма в обласатта, заради интересните културно-исторически забележителности по протежението на участъка. 36 километра е отсечката, за нея тече проектиране. Този ремонт се очаква да започне в началото на септември и ще продължи и през 2022 година.

    Тежко свлачище предстои да бъде укрепено по пътя Свиленград - с. Генералово. В участъка, който ще се ремонтира със средства по ОП "Околна среда", ще бъде подновена пътната настилка. Работата ще стартира през април.

    Друг участък, за който има оплаквания от местното население, и който ще бъде реновиран, е Свиленград - с.Маточина. Слуховете в социалните мрежи, че  финансирането на този участък ще е с 2 милиона лева, бяха опровергани от д-р Здравкова, която уточни, че за ремонта на този път още не е готово КСС-то.

    Вече тече работата на пътя Хасково – Симеоновград в първия от трите му етапа. По това трасе е една от топ туристическите дестинации в региона –гробницата край с. Александрово и това е още едно обоснование за сериозния ремонт по него. Проектът трябва да завърши в края на настоящата година.

    В община Симеоновград ще бъде рехабилитиран и тежкият участък след с. Васил Левски до границата с област Стара Загора, посочи д-р Здравкова. Трасето е със сериозни пропадания, не е е ремонтирано от години. 

    „С приключването на този проект, Симеоновград ще се превърне в първата община в Хасковска област, която ще има 100 % рехабилитирани държавни пътища на територията си“, отбеляза областният управител.

    Д-р Здравкова посочи още, че станалото известно покрай аферата „Батко и братко“  23-километрово трасе от Тополовград до село Светлина, също влиза в ремонт.

    Рехабилитира се и мостът на река Соколница на пътя Тополовград - Харманли, добави д-р Здравкова.

    Ремонти са планирани и за две  отсечки в община Маджарово - от общинския център до с.Дъбовец в съседната община Любимец и до с. Върбово в община Харманли.

    Довършва се участък от пътя Димитровград - Стара Загора, тежките машини в момента са на моста над р.Марица.

    Източник: Haskovo.NET

    Коментари в сайта (8)

    • 1
      Гр
      Гражданин
      10 -1
      17:04, 27 фев 2021
      Пътя хасково—мин. бани не беше ли наскоро ремонтиран основно.
      • On
        One Euro Man
        7 -3
        19:08, 27 фев 2021
        Пречи ли отново да го ре-ремонтират. Пари ли няма, наши хора ли няма.
        И най вече си имаме областна управителка, ветеринарна докторка, с експертни познания по пътно строителство. Една Караянчева, която ББ нарече в ефир знаете как.
    • 2
      На
      наблюдател
      7 -7
      19:22, 27 фев 2021
      според мен нищо не заслужавате....много прости и завистливи парчета сте
      • Па
        Панаетюф Теню ут Гереня
        8 -4
        19:41, 27 фев 2021
        Ти си наблюдавай там и си мълчи. Кат га знайш ко има за наблюдаване.
    • 3
      По
      Поздравления
      6 -1
      20:36, 27 фев 2021
      Много добре, браво! пътища, които не са правени от години ще бъдат оправени.
    • 4
      То
      Том
      6 -1
      20:54, 27 фев 2021
      Вие като сте големи инженери и големи икомомисти, разбирачи по всичко. Защо до сега не защититихте един път или проект? А чакахте да дойде ветеринарната да ви оправи пътищата? Ако това, което чета в статията се реализира, тази година, ще даде нов облик на областта и възможности за населението.
      • Ко
        Коцето
        5 -1
        22:02, 27 фев 2021
        Защото като се съберат много умни на едно място, за да тръгне ряботата, им трябва един простак да ги командва. Констелацията вече е налице и ето ти и резултат.
    • 5
      Фе
      фен
      0 0
      18:36, 1 мар 2021
      Край,на кърската любов.

    Още новини

    Последни новини