Парламентът одобри съдържанието на БТА да стане безплатно

Парламентът гласува в едно заседание първо и второ четене на промените в закона за Българската телеграфна агенция (БТА), които предвиждат съдържанието й почти изцяло да стане безплатно. Последната стъпка пред това е да бъде одобрен и допълнителен трансфер по бюджета на агенцията - около милион и половина лева.

Вносители на промените са депутатите от ГЕРБ Тома Биков и Вежди Рашидов, а идеята съдържанието на агенцията да бъде почти напълно безплатно беше основен акцент и в концепцията на избрания в края на януари нов генерален директор на БТА Кирил Вълчев.

Законът, който беше внесен миналата седмица, премина безпроблемно през комисията по култура и медии още тогава, днес беше гласуван от парламента без никакви дебати. Според него съдържанието на БТА ще стане безплатно до една година след влизането в сила на закона.

Изключения от безвъзмездния достъп ще са допустими в четири случая - за продукти, които съдържат изготвени по възлагане, за архивни материали след изтичането на срок и ред на достъп, които се определят от генералния директор на агенцията, и за произведения на издателската, печатна и продуцентска дейност на БТА.

Генералният директор ще трябва в срок до една година след влизането в сила на закона да изготви и Етичен кодекс на агенцията, като съобщенията и актовете, които БТА ще публикува, не трябва да му противоречат.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини