Напрежение в Армения, военните поискаха оставката на Пашинян

Генералният щаб на Армения заяви, че въоръжените сили на страната настояват за оставката на премиера и правителството заради уволнението на първия заместник-началник на Генералния щаб Тиран Хачатрян след коментарите му относно Искандер.

"Неефективното управление на сегашните власти и сериозните грешки във външната политика доведоха страната до ръба на унищожението", се казва в изявление на Генералния щаб. Министерството на отбраната на Армения все още не го е коментирало.

Никол Пашинян нарече искането на Генералния щаб опит за военен преврат. "Каня всички наши привърженици на площада на Републиката в момента. Полицията и другите правоприлагащи органи ще осигурят сигурността", написа Пашинян във Facebook.

Премиерът заяви, че е уволнил Оник Гаспарян, началник на Генералния щаб на страната, но президентът на Армения Армен Саркисян все още не е подписал заповедта.

Никол Пашинян излезе при своите поддръжници на площада на Републиката в 14:00 местно време (12:00 българско време). Премиерът определи ситуацията в страната като напрегната, но управляема. "Трябва да се договорим, че няма да има сблъсъци", каза той. "В Армения нямаме врагове". Според Пашинян изявлението на военните е емоционална реакция. Никол Пашинян подчерта, че той и семейството му няма да бягат от Армения.

"Наблюдаваме със загриженост развитието на ситуацията в Армения. Считаме това за изключително вътрешно дело на Армения, нашия много важен и близък съюзник в Закавказието. Призоваваме, разбира се, всички да се успокоят", - каза прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини