Близо 2 млрд. лв. са предвидени за малките и средни предприятия в България обяви премиерът Борисов в „Неохим”

Изображение 1 от 2

    Близо 2 млрд. лв. са предвидени за малките и средни предприятия в България за технологична модернизация, зелен преход и дигитализация по линия на Плана за възстановяване и устойчивост на България. Това стана ясно по време на посещението на министър-председателя Бойко Борисов в завод за производство и търговия на химически продукти в Димитровград. Вицепремиерът Томислав Дончев, който беше на място заедно с премиера Борисов, разясни, че подкрепата за бизнеса е в контекста на изпълнението на Зелената сделка и прехода към цифрова, нисковъглеродна и ресурсно ефективна икономика. Дончев посочи, че 900 млн. лв. от предвидените 2 млрд. лв. са от Механизма за възстановяване и устойчивост, а останалите 828 млн. лв. са допълващо частно съфинансиране.

    Вицепремиерът Томислав Дончев изтъкна още, че в момента се водят преговори за включването както на област Хасково, така и на областите Сливен, Ямбол, Ловеч, Търговище, Варна, Бургас и Габрово в допълнение към вече одобрените области Стара Загора, Перник и Кюстендил като допустими по Фонда за справедлив преход. Той предвижда допълнителна подкрепа за въглищни и въглеродноинтензивни региони на стойност близо 2,4 млрд. лева за България. Това са двете линии, по които може да се възползва и заводът в Димитровград за трансформиране на производството си в нискоемисионно.

    Премиерът Бойко Борисов посочи, че с подкрепата по линия на зелената сделка ще се гарантира бъдещето на завода и ще бъдат запазени работните места. От ръководството на предприятието се съгласиха, че така нареченият чист преход към климатична неутралност до 2030 г е изключително важен за ЕС и изразиха намерение да работят активно в тази посока.

    Управата на завода специално благодари на министър-председателя Бойко Борисов за успешно проведените през миналата година преговори с „Газпром“, вследствие на които цената на природния газ за България бе намалена с над 40 %. „Благодарение на това, което направихте с договарянето на намаляването на цената на газа, ние успяхме да разширим своите пазари, тъй като в момента имаме най-конкурентните цени на природен газ в цяла Европа“, отбелязаха от ръководството. „На предприятието бяха върнати 17 милиона лева и бяха запазени всички работни места“, изтъкна от своя страна премиерът Борисов и добави: „Пазарът ни е либерализиран и това са безспорни факти. Ако беше лесно, да го бяха направили досега“.

    ,
    ,

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (11)

    • 1
      Кр
      Кристина Петрова
      1 0
      15:30, 23 фев 2021
      И през мене минаха, по няколко пъти.......
      Пък за мъжът ми довечера ще ме боли главата хихихи
      • Ди
        Димитровград
        7 0
        16:09, 23 фев 2021
        Тебе те знаем , но не знам стефчо за колко сребърника продаде ссд на софиянски
    • 2
      7/
      7/8
      9 -3
      16:20, 23 фев 2021
      Нагло е да слага бензин в джипа от моите пари и да агитира през работно време!Виждам на видеата ,че повечето от хората гледат вожда на герберастите с презрение и омраза!
    • 3
      Да
      Дамян
      6 -4
      16:46, 23 фев 2021
      Да агитира? Къде видя събрани хора , които да агитира.Просто на място трябва да се види заслужава ли да се бъхтят и да включват " Неохим" в т.н.зелена сделка. Но е факт, че намаляне на цената на газта беше добро и за гербери и за тези,които го гледат " с презрение и омраза".
      • Лъ
        Лъже бай .уя
        0 -1
        09:13, 24 фев 2021
        В днешен статус във Фейсбук Бойко Борисов заяви:

        „Един от най-големите ни успехи през последните години бе предоговарянето на цената на природния газ. Намалихме цената с над 40% и то със задна дата.“

        Това е една голяма дебела лъжа.

        Какви са фактите? Имаме публикация по темата от 3 март 2020 г., която цитира икономиста Георги Ангелов:

        Когато Европейската комисия започна антимонополното разследване срещу Газпром, скептиците твърдяха, че нищо няма да излезе, защото Европа е слаба и не може да сломи Газпром. Когато преди две години Европейската комисия сключи споразумение с Газпром, много хора казаха, че това е „беззъбо“ споразумение – защото няма глоби за Газпром. Обаче, днешното намаление на цените на природния газ с 40.3% илюстрира, че европейският подход работи и споразумението се спазва.

        Споразумението предвиди премахване на неравноправните клаузи от договорите на Газпром с европейските страни и обвързване на доставните цени на природния газ с пазарните цени на големите западноевропейски газови хъбове. Въпреки че нямаше глоба за Газпром, споразумението постепенно доведе до по-ниски и пазарни цени в малките страни от Източна Европа – за първи път малките страни не са прецакани да плащат непазарно високи цени. Това ще спести милиарди на местните потребители, ще се отрази позитивно на домакинските бюджети и на конкурентността на бизнеса. „Беззъбото“ споразумение се оказа, че има големи и силни зъби.
    • 4
      Де
      Делю Динев
      5 -1
      18:24, 23 фев 2021
      Стефчо и неговата шайка начело с Красимир Минев, Слави Бахчежиев, Иво Бобчев, Ивайло Табаков и Веселин Лозев ще напълнят доста шкафчета от отпуснатите пари.
      Щом за най-обикновен търг за проектанти, част Ел част трябва да се даде да я проектира Иво Бобчев иначе не се наглася търга.
      То затова има толкова аварии....
    • 5
      Ви
      виждащ
      5 -4
      19:09, 23 фев 2021
      За първи път мутрата тръгна да се моли на хората,че да раздава държавни пари като свой забрави 4години като спазваше европейска дисциплина и ни плашеше да не станем като Гърция!МУТРИ ВЪН О С Т А В К А
    • 6
      См
      Смях на къра
      1 -1
      20:38, 23 фев 2021
      Хахахаха
    • 7
      Тр
      Трйй
      1 -1
      20:53, 23 фев 2021
      Трийте новината само Хомо
    • 8
      Фе
      фен
      0 -1
      11:50, 24 фев 2021
      Като,две слънца са!
    • 9
      Ни
      Ние
      3 0
      15:31, 24 фев 2021
      Ние го чакаме на площада, а партизанина отишъл на торището. Ама колко много се надявахме да донесе от Малево някоя и друга ваксина, а пък какво било. Наш Стефча се вързал за шлифера на празнодумеца. Така си се разкарва с въртолетчето, като че ли е играчка. Милионите от чекмеджето да си стоят, а разходите от народа за партизански игрички. Партизанина, да те питаме, колко пити кашкавал взе от тази мандра. Вие си мязате, но питаме...
    Последни новини