Израел обяви най-голямата екологична катастрофа в историята на страната

Десетки тонове мазут замърсяват обширни територии по крайбрежието на Израел. Местните власти говорят за най-голямото екологично бедствие в историята на страната. Изчистването на засегнатите области може да отнеме години.

Хиляди доброволци и войници помагат за изчистването на брега от замърсяването с мазут, което вече е причинило сериозни щети на дивата природа. В засегнатите райони са открити мъртви костенурки, риби и птици, останките от които оцветени в черно.

Израелските власти се опитват да установят причината за замърсяването. По предварителни данни става дума за изтичане на гориво от кораб.

По 190-километровата брегова линия на Израел са открити множество бучки мазут. Местните власти се опасяват, че почистването на засегнатата зона може да отнеме месеци или дори години.

Местните жители са помолени да се въздържат от посещение на средиземноморските плажове.

Източник на замърсяването може е изпускането на гориво от един от корабите по време на бурята на 11 февруари. По това време корабът е бил на разстояние около 50 километра от брега. За да установят от кой кораб е можело да настъпи изтичането, експертите изследват сателитни снимки и посоката на вълните.

Девет кораба в района по това време са под подозрение. Израелските власти обмислят възможността за съдебен иск за обезщетение, което може да струва на виновника милиони долари.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху посети лично един от плажовете.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини