"Бате, кой е тоя синеок герой?" четат малките славейковци


Литературно четене и дискусия ознаменуват началото на събитията послучай  148-та годишнината от гибелта на Левски в СУ "Петко Рачов Славейков". В рамките на седмицата, посветена на Апостола, са и срещите на библиотекар от Регионална библиотека "Н. Й. Вапцаров" с ученици от начален етап на обучение. Това е част от традиционните съвместни мероприятия между двете институции - училище и регинална библиотека, които по това време на годината са свързани с Левски.
"Почитаме паметта на Апостола, загинал за освобождението на България. Преди 148 години Васил Иванов Кунчев пое по пътя на безсмъртието, за да остане в сърцата ни и да ни дава пример във всеки един ден.", сподели с децата библиотекар Маргарита Павлова и рецитира стихотворението на Цветан Ангелов "Левски", което започва с познатите думички "Бате, кой е тоя синеок герой?". С радост гостенката установява, че първокласниците не само познават Апостола, но и могат да разсъждават задълбочено върху думите в стихотворението. Знаят много факти от живота на Левски още преди да е започнала дискусията, включват се ентусиазъм и гора от ръце изненадва приятно Павлова. Показват й рисунките с лика на Апостола, които вече са нарисували по повод годишнината.
"За Отечеството работя, байо! Кажи ти моите и аз твоите кривини, па да се поправим и всички да вървим наедно..." - с този цитат завършват срещите с малчуганите с обяснението, че всички заедно трябва да работим за добруването на нашата родина.
Срещите продължават до края на седмицата с по-големите ученици.
В петък ще се проведе награждаването на призьорите от училищния конкурс за есе, посветено на Левски. 
Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини