Куба е пред историческа реформа

Докато повечето страни днес затягат мерките заради пандемията и редица частни сектори са пред фалит, в Куба предприемат историческа реформа, но не срещу разпространението на COVID-19, а в икономиката.

Още миналия август министърът на труда Марта Елена Фейто споделя публично за идеята на правителството да увеличи броя на дейностите, в които се разрешава извършването на частна дейност.

А само преди дни Granma, официалният вестник на управляващата комунистическа партия, потвърждава новината, че въпросната икономическа мярка официално е одобрена по време на заседание на Министерския съвет.Снимка 518608

Частният бизнес в Куба съществува едва от 2010 г. и бележи бум през 2014 г. покрай затоплянето на отношенията с Щатите. Заслугата за този исторически подем тогава се предписва на президента Барак Обама, напомнят от AFP.

Снимка 518611

И ако досега държавата и нейните компании доминират в икономическата дейност, то вече няма да е така. Очаква се да бъде издаден нов списък със секторите, запазени за държавата, но те ще бъдат значително по-малко.

Снимка 518609

Вероятно държавният монопол ще се запази само за отраслите, които са от стратегическо значение за националната сигурност на Куба, като медии, здравеопазване и отбрана.

Снимка 518613

В момента над 600 000 кубинци работят в частния сектор, или едва 13 процента от работната сила на острова с население малко над 11 милиона. Те са заети предимно в гастрономията, транспорта и туризма.

И именно тези сфера са най-силно засегнати от санкциите на САЩ под администрацията на Доналд Тръмп, както и от пандемията. Затова и предстоящата реформа е "важна стъпка за увеличаване на заетостта", уточнява министърът на икономиката Алехандро Гил в Twitter.

Снимка 518614

В новия списък с над 2000 дейности, в които се разрешава частната дейност, само 124 остават изцяло или частично в ръцете на управляващите, съобщава министър Фейто, без да изпада в подробности.

И това е нещо.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини