Операция "Маслиново дърво": Гърция спасява вековните си дървета от унищожение

Гръцкият национален железопътен оператор, който изгражда и поддържа железопътната мрежа на страната, се грижи и за екологията на зоните, които са под негово непосредствено управление. Досега в негови акции са били спасени над 500 маслинови дървета, някои от които вековни.

От 2014 г. компанията координира усилията си с местните власти за спасяване на стари маслинови дървета.Маслиновото дърво е свързано с Гърция от хилядолетия. То символизира мира и просперитета, както и надеждата за възкресение и добър живот. Чисто средиземноморският гръцки пейзаж е осеян с маслинови дървета и гърците през вековете са неразривно свързани с това растение.За древните гърци маслиновото дърво е било едно от двете най-уважавани митични дървета, заедно с дъба.Тъй като компанията е отговорна за разширяването и поддържането на гръцката железопътна мрежа и трябва да реши дали да отсече и унищожи маслиново дърво, за да си свърши работата.

Това е причината, поради която повече от 500 маслинови дървета са били изкоренени, внимателно прехвърлени и презасадени в други райони на страната.Наскоро компанията успя да спаси маслиново дърво на четири века от строителна площадка в пристанищния град Патра, в Западна Гърция. Опустошителните горски пожари в Източна Атика през юли 2018 г. не само отнеха човешки животи, но бяха екологична катастрофа, която разруши пейзажа в Маратон, едно ай-известните кътчета на Атика.Година по-късно, през 2019 г. повече от 60 маслинови дървета бяха засадени в градовете Маратон и Рафина, най-засегнати от този опустошителен пожар.

Превод от гръцки:Дарина Дееничина

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини