12 °C

6 неща, които рушат доверието между родители и деца

От раждането си децата ни вярват безгранично и това е истински подарък от природата. Но често пъти не отдаваме дължимото уважение на този подарък. Мислим, че кредитът на доверие е безграничен, понеже сме си най-близките. Има обаче няколко неща, които могат да разрушат това чувство:

Присмех

Детето още няма богат жизнен опит, затова и често неговите умозаключения и открития могат да бъдат изключително забавни. Вместо да се дразните или подигравате на неговото несъвършенство, приемете го като шанс да спечелите още повече доверието му, като му обясните как е правилното.

Насмешката и усещането, че е направило нещо нередно, може да накарат хлапето да не споделя нищо с вас и да се затвори в себе си.

Нарушаване на личното пространство

Всички хора се борят от ранна възраст за него, но много родители не се притесняват да надничат в телефона и джобовете на детето си. Това въобще не им тежи на съвестта, напротив, оправдават го с грижата за живота и здравето на подрастващия човек, но всъщност постъпката им не е нищо друго, освен показател за недоверие към него.

Нарушавайки личното пространство, нарушаваме и доверието на детето. По-добре кажете направо, че се безпокоите за него и подчертайте, че няма да пристъпите там, където то не ви позволява. 

Пренебрегване на тайните

Идва време, в което вашето дете иска да ви сподели своя малка тайна – това е моментът да се отнесете с голямо уважение към него. То вероятно ще ви каже нещо незначително от ваша гледна точка, по детски наивно, например, че харесва приятелче от детската градина или от началните класове.

Не смейте да разказвате на никого за това! Децата помнят с години подобно предателство и дълбоко в душата си не успяват да простят на родителите си подобна постъпка. Когато детето ви разкрива душата си, споделяйки своя тайна, е най-висша форма на доверие – оценете я.

Неспазени обещания

„Татко каза, че ще ми купи колело, ама друг път.“

Спомнете си тази фраза от чудесния български филм „Куче в чекмедже“, когато се каните да пренебрегнете обещанието, което сте дали на детето. Щом сте обещали нещо, изпълнете го –

другото е измама. Дали ще бъде колело или неделна разходка - не е важно. Важното е, че малките се нуждаят от стабилност, от това да знаят, че мама и тате не хвърлят думите си на вятъра и ако са казали, че нещо ще стане еди как си, то ще стане точно така.

Не спазите ли обещаното, детето бързо ще разбере, че думите ви не струват нищо, а това подрива не само доверието, но и целия възпитателен процес.

Дистанцираност

Участвайте активно и пълноценно в живота на детето си, играйте заедно, правете всичко заедно, когато това е възможно, защото детството отлита бързо, но точно от него зависи успехът на всеки човек в бъдеще.

Ако в ранните години на детето си сте вечно заети със свои задачи и проблеми, то ще се чувства самотно, няма да има с кого да сподели своите открития и проблеми  и това може да го превърне в затворен и недоверчив възрастен.

Критика

Постоянните негативни оценки, които раздавате на детето и неговите действия, пораждат у него страх от всичко, то се отказва да предприема каквото и да било, за да не попадне под ударите на критиката ви. Малките бързо разбират, че на големите не бива нищо да се казва, за да не се почувстват неудачници.

Родителите често не отдават значение на тази връзка, докато на някоя родителска среща в училище не осъзнаят, че въобще не са наясно с проблемите и успехите на собственото си дете.

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 12.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Задълженията ви на работното място се повишават и за нечие съжаление това не събужда ентусиазма ви. Защитете интересите си, като поискате повишение на възнаграждението. Имате шанс да го получите, предвид промените. Ще покажете щедростта си към друг, с което ще го изненадате приятно, но нали това целите.
12 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Тактично ще се намесите там, където считате, че е наложително, разчиствайки пътя за развитие на идеите ви. По този начин ще покажете на когото трябва, че не търпите възражения, но деликатно, без да влизате в открит спор или конфликт. Бъдете сговорчиви и ще ви бъде по-лесно.
12 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Уверени във възможностите си излизате от пасивността, която ви беше обгърнала и поемете нещата в свои ръце. Ще покажете гъвкавост в непредвидена ситуация. Не отклонявайте покана за среща, ще ви бъде интересно и приятно. Общувайте, развличайте се, станете отново себе си.
12 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
С разбиране ще подходите към проблемите на хората около вас и ще ги подкрепите в старанията им. В много отношения се чувствате водещи и заслугата си е изцяло ваша. Стремежът ви към овладяване на повече знания ще ви обогати, като на първо място ще подобри позициите ви на работното място, а по-късно и в обществото.
12 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес се опитайте да удържате емоциите си, особено на работното място. В противен случай рискувате да си навлечете гнева на високопоставен човек. Не натоварвайте вашите близки с проблемите си. Те самите сигурно също имат свои вълнения. Имате нужда от спокойствие и уединение към края на деня.
12 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Изпълнението на служебни или семейни ангажименти може да създаде напрежение в отношенията ви с околните, но проявете търпение. Интересно запознанство или предложение ще ви накара да промените част от плановете си. Не след дълго със задоволство ще установите, че точно този човек сте търсили.
12 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Въпреки натовареността ви с проблеми ще бъдете на висота и уверено ще ги отхвърляте. Може да лансирате идеите си по отношение развитието на бизнеса и те ще се възприемат положително. Бъдете оптимисти, случващото се идва да покаже качествата ви. Любовта ви дава допълнителни сили, действайте.
12 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нямате сериозни основания да се съмнявате в лоялността на делови партньори, за това не си създавайте сами проблеми. Може би прекалено много се доверявате на непроверени сведения. Делата ви днес вървят много добре и ако не допуснете фатални грешки, днешният ден може да се окаже един от най-успешните ви напоследък.
12 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стои пред вас въпрос, който не търпи отлагане. Ситуацията ще ви предложи избор и колкото по-бързо реагирате, толкова по-добре ще бъде за вас. Печелите доверието на човек от обкръжението си и това ви помага да наложите вижданията си по предстоящи промени. На дамите им предстои да изживеят романтичен уикенд.
12 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Доброто ви настроение е гаранция за добре свършена работа, както и за подобряване на общия климат. До толкова влияете на околните, че би трябвало да си давате по-често сметка за това. Ще създавате повече и полезни контакти, които бихте могли да използвате за каузата си. Запомнящи се изяви за хората, чиято работа е свързана със социални ангажименти.
12 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повярвайте в перспективата на начинанията си и не давайте ухо на съмненията. Страхът не е добър съветник, ще ви връща назад. С част от задачите ще приключите успешно още днес. Това ще ви стимулира и направи оптимисти за бъдещето ви. Любовни вълнения ще ви настроят романтично и ще търсите близостта на любимия си човек.
12 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявявате силно чувство за отговорност и с търпение, стъпка по стъпка ще се добирате до върха. Работохолизма ви е пословичен. Бъдете овладени и спокойни, и не се поддавайте на провокации. Ако това се случи опитайте се да контролирате страстите. Денят ви е динамичен и многообещаващ. Бъдете откровени и открити и ще се справите.
12 май 2021
Последни новини