Пожарникар е най-престижната професия в САЩ

Според американците най-престижната професия е пожарникарската, съобщи Нюзру, позовавайки се на Вашингтон профйл.

Компанията Харис интерактив (Harris Interactive) е публикувала традиционната си класация на най-престижните професии в САЩ.)

В първата десятка са намерили място пожарникарите (62% от жителите на САЩ са на мнение, че тази професия се радва на изключително висок престиж), учените (съответно, 57%), лекарите (56%), медицинските сестри (54%), офицерите и учителите (по 51%), полицаите (44%), свещениците (41%), инженерите (39%) и фермерите (36%).

На противоположния полюс са се оказали агентите по недвижима собственост, счетоводителите и търговците с ценни книжа. Малко пред тях се нареждат актьорите и банкерите. Недостатъчно престижна е също работата на журналистите, юристите и конгресмените.

Подобни анкети в Харис интерактив се правят от 1977 година. Проучване на "Галъп" от своя страна показва, че най-перспективна за младите мъже американците смятат работата, свързана с медицина и здравеопазване, с компютри и с производство. На младите жени препоръчват да избират кариери, свързани също с медицината и здравеопазването, с компютрите и с педагогиката.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини