8 °C

По-малко произшествия за пожарникарите в областта през 2020 г., ръст при пожарите

Директорът на РСПБЗН-Кърджали комисар Сергей Заимов направи днес анализ на дейността на Дирекцията за 2020 година пред ръководния състав и при спазване на противоепидемичните мерки. През този период се е увеличил броят на пожарите, а е намалял броят на произшествията.

ПОЖАРОГАСИТЕЛНА И СПАСИТЕЛНА ДЕЙНОСТ

                  Регистрирани са 914 излизания с пожарна техника, 833 от които за възникнали произшествия. За сравнение през 2019 г. са регистрирани 953 излизания, 858 от които за възникнали произшествия.

Броят на произшествията през отчетния период спрямо 2019 г. е намалял с 3 %, при увеличение за пожарите с около 22 %. 477 са пожарите в областта през 2020 г. срещу 393 през 2019 г.

При пожарите по отрасли водещ е делът на „селско и рибно стопанство“ – с 31 % от общия брой възникнали пожари. За сравнение през 2019 г. водещ е делът на пожарите в отрасъл „жилищно стопанство, дейности на домакинства”- с 37 %.

През 2020 г. при пожари са загинали двама граждани и са пострадали двама. През 2019 г. е загинал един гражданин, пострадалите са тринадесет.

На територията на област Кърджали има регистрирани шест доброволни формирования с общо 58 доброволци в шест от седемте общини. Всички доброволци са преминали първоначален основен курс на обучение. Осигурени са лични предпазни средства (защитни облекла, каски, ръкавици, ботуши и др.) на всички доброволци. През 2020 г. са регистрирани общо 58 участия на доброволните формирования, 11 от които  при ликвидиране на произшествия, а 47 са участия в дейности по дезинфекция на обществени места във връзка с COVID 19.

ДЪРЖАВЕН ПРОТИВОПОЖАРЕН КОНТРОЛ

Ново строителство

Извършени са  447 контролни проверки на новостроящи и реконструиращи се обекти при 228  за 2019 г.За констатирани нарушения в заповедни книги по чл. 170, ал. 3 от ЗУТ са вписали общо 18   мероприятия.

Разгледани са 80 броя проектни документации, като са издадени 75 становища за съответствие. Има издадени 5 решения за отказ. Служители от РДПБЗН – Кърджали са участвали на 49 заседания на ЕСУТ към Общинските администрации при 62 броя за 2019 г.

За отчетния период служителите на РДПБЗН – Кърджали са взели участие в 64 приемателни комисии.

Обекти в експлоатация

През 2020 г. служителите, упражняващи ДПК,  са извършили 43 комплексни проверки на обекти, контролни проверки в 726 обекта, тематични в 948 обекта и по изпълнение на предписани мероприятия в 847 обекта. Съвместно с други служби на МВР и ведомства са извършени 13 проверки, по сигнали и предложения 14 проверки.

Връчени са 761  противопожарни разпореждания, 40 протокола от комплексни проверки. От проверките са констатирани 1619 нарушения. Предписани са 1538  мероприятия.

За нарушения на пожарните правила и норми, през периода са съставени 106 акта за административни нарушения и са приложени принудителни административни мерки по ЗМВР в 18 обекта.

ПРЕВАНТИВНА ДЕЙНОСТ

РДПБЗН успя да разшири броя на съществуващите МПО на 32 отряда и 384 деца, което е с 3 отряда повече в сравнение с миналата учебна 2018/2019 г.

В конкурса за детска рисунка „С очите си видях бедата’2020“ със свои рисунки се включиха 193 деца от областта. На областния кръг бяха наградени 21 рисунки, а на националния кръг на конкурса бяха отличени две рисунки с две втори места.

През 2020 г. служители на РДПБЗН са участвали в общо 9 заседание на Областния и Общинските съвети за намаляване риска от бедствия, както и в 90 заседания на Общинските щабове за изпълнение на плановете за защита при бедствия.

КОНТРОЛ ПО ЗАКОНА ЗА ЗАЩИТА ПРИ БЕДСТВИЯ

Извършени общо 308 проверки, проверени са 51 аварийни планове и 140 планове за защита при бедствия. Осъществени са 30 проверки за контрол по изпълнението на дадени предписания. Служители на РДПБЗН - Кърджали участваха в 55 съвместни проверки от междуведомствени комисии.Издадени и връчени са 243 констативни протокола и 60 констативни акта.

Това съобщиха от Регионалния пресцентър на МВР-Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Физическата ви и психическа форма се нуждаят от повече внимание. Погрижете се да си осигурите правилното лечение, от това ще зависи бързото ви възстановяване. С реални шансове сте да успеете в едно начинание, ако не бъдете прекомерно настоятелни и изберете подходящия момент, в който да се намесите или оттеглите.
09 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Старайте се на работното място, по работата ви ще съдят за вас и от нея ще зависи представянето ви.Избягвайте конфликтите, без да ги търсите могат да провалят добрите ви намерения. Не скъпете помощта си, бъдете добри и помогнете на онзи, който я търси. Ако сте на почивка ще се насладите на спокойствие и приятни изживявания.
09 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще разполагате със себе си и няма да ви влияят външни фактори. Ако усетите, че емоциите вземат връх, навреме ги овладейте. Съсредоточете се върху своите си неща, те могат да ви предпазят от разногласия с околните. Ще ви потърсят за мнение, отнасящо се за бизнес, пътуване или уреждане на битов въпрос.
09 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате доста свободно време днес, но имате желанието да го ополозотворите по най-добрия начин. Ще сте най-доволни ако успеете да свършите дребна работа по дома в първата част от деня, и след това се отдадете на по-приятни занимания. Приятел ще ви предложи неща, върху което доста ще се замислите. Няма да сбъркате ако приемете предложението му.
09 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Гъвкавото ви поведение ще ви спести главоболия и ще ви осигури желаните резултати. Трудностите, които някои от вас имат с партньора си, ще ги преодолеете и ще заздравите връзката си. Спокойно ще се посветите на нещата, които са ви приятни. Погрижете се за уюта на дома си, като внесете повече настроение и хумор.
09 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Пред вас днес стоят много предизвикателства, от които зависят по-нататъшните ви професионални проекти. Бъдете умерени и едновременно с това преценявайте добре какви възможности ви се предлагат в настоящия момент Преодолявате пречки от административен характер, което ви отваря доста врати. Възползвайте се от обстоятелството, че имате повече опит.
09 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Взаимоотношения с чужденци, обща работа или личен ангажимент ще ви направят активни и добри. Запазете доброто си настроение и заради влиянието, което имате сред околните. По отношение на постигане на изгодни договорености е необходимо да продължите усилията си в тази насока.
09 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Многото задължения вече ви отегчават, въпреки отговорното ви отношение към тях. Оставете настрана задачите, които могат да бъдат отложени и помислете за почивката си. Повече от притесненията ви ще се окажат напразни, създавате излишно шум с тях. Нещата ще приключат по-скоро и безболезнено за всички.
09 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не хабете нервите си излишно и ще си спестите немалко усилия. Колега ще ви предостави информация, от която бихте могли да се възползвате за в бъдеще. Успявате да подобрите отношенията си с близък приятел, с когото сте имали противоречия напоследък. Не бъдете прекалено уверени в собствената си правота.
09 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не изпадайте в меланхолия, вдигнете поглед, опитайте се да не мислите само за любимия човек. Проблемите между вас няма да намалеят с безконечни анализи и самообвинения. Ако вие сте сгрешили с нещо намерете сили да поискате прошка. Съсредоточете се в работата си и оживете скучната атмосфера там.
09 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Приближавате се към отдавна преследвани резултати. Дългоочаквани приходи най-после компенсират времето и усилията ви напоследък. Бъдете внимателни в отношенията си с човек, който ще се опита да използва благоразположеността ви. Не се поддавайте на провокации и днес стеснете кръга си на общуване.
09 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Новостите в живота ви ще ви направят по-уравновесени и приветливи. Ще срещнете повече разбиране и съпричастност към идеите си, подходът ви ще се промени и ще подобрите отношението си към света, като цяло. Пилеенето на време и енергия не е по ваш вкус, ще съумеете да извлечете полза от добронамереното отношение на другите към вас самите.
09 мар 2021
Последни новини