Тръмп искал 40% от Parler, за да си направи акаунт

Организацията на Доналд Тръмп (The Trump Organization) преговаряла със социална мрежа Parler за 40% дял от компанията в замяна на това бившият американски президент да си направи акаунт преди изборите, съобщи Buzzfeed.

Parler, функционално копие на Twitter, стана бързо известна като убежище за изгонени от други социални мрежи крайнодесни и подръжници на Тръмп, а потребителите на платформата се умножиха, след като по-известната микроблогинг платформа блокира акаунта на президента след изборите.

В момента Parler е офлайн, след като Amazon затвори сървърите ѝ, помещавани в облачната услуга за хостинг Amazon Web Services. Компанията се бори да възстанови услугата, за момента безуспешно.

Според документи и четирима източници, участвали в разговорите, организацията на Тръмп е преговаряла с Parler за дял от компанията, като условието за солидните 40% е било Тръмп да си направи акаунт. Друго условие е било Тръмп да публикува съобщенията си първо там, преди да ги разпространява през по-популярните платформи, от които в крайна сметка бе изгонен. Тези преговори са били преди изборите през 2020 г., които в крайна сметка бяха спечелени от Джо Байдън.

Междувременно Parler уволни своя съосновател Джон Маце, който днес заяви, че една от причините е, че не е искал да работи с Тръмп. Другият основател е Ребека Мърсър, дъщеря на Робърт Мърсър, бивш собственик на Breitbart и симпатизант на Тръмп.

Сделката в крайна сметка не се е осъществила, но дори преговорите могат да създадат проблеми с правосъдието на бившия държавен глава на САЩ. 

Източник: ClubZ.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини