Лавров и Блинкън са разговаряли по телефона

Русия е отворена за нормализиране на двустранните отношения със САЩ. Руският външен министър Сергей Лавров е казал това в телефонен разговор днес с американския държавен секретар Антъни Блинкън, предаде Ройтерс, като се позова на руското министерство на външните работи.

Що се отнася до осъдения тази седмица на затвор критик на Кремъл Алексей Навални, Лавров призовал да "се зачитат" законът и съдебната система на Русия.

Руският външен министър поздравил новия американски държавен секретар с встъпването му в длъжност и изразил нагласа за конструктивен диалог по широк кръг въпроси, предаде ТАСС.

Лавров и Блинкън са приветствали продължаването до 2026 г. на действието на американско-руския договор Нов СТАРТ за ограничаване на ядрените оръжия и са отбелязали ролята му за гарантиране на международната сигурност.

Двамата са обсъдили и перспективите пред договора "Открито небе", от който Съединените щати и Русия се оттеглиха, съобщи още руското министерство на външните работи.

Блинкън постави в телефонния разговор с Лавров въпроса за отравянето на Навални и поиска Русия да освободи двама американци, предаде Франс прес, като се позова на Държавния департамент на САЩ.

Става въпрос за Пол Уилан и Тревър Рийд, осъдени съответно за шпионаж и нападение срещу двама полицаи.

Блинкън и Лавров са обсъдили още продължаването на действието на единствения останал в сила американско-руски договор за контрол върху ядрените оръжия. Държавният секретар на САЩ споменал "необходимостта от нови споразумения за ограничаване на въоръженията, които да обхващат всички ядрени оръжия на Русия и нарастващата заплаха от страна на Китай", пише още в комюникето.

Блинкън и Лавров изразили желание да продължат обсъжданията на актуални въпроси в отношенията между Вашингтон и Москва.

Новият американски държавен секретар встъпи в длъжност миналата седмица. Очаква се подходът на САЩ към Русия да се промени радикално при президента Джо Байдън след приятелското отношение от страна на администрацията на неговия предшественик на поста Доналд Тръмп, отбелязва Ройтерс.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини