Земетресение 5 степен по Рихтер на остров Лесбос днес

Изображение 1 от 2

    Земетресение от 5 степен по скалата на Рихтер удари гръцкия остров Лесбос в понеделник сутринта.Според Националната обсерватория на Атина, земетресението е станало в 07:46 местно време. Епицентърът е на 46 километра (45 км) на дълбочина 15 километра югозападно от столицата на Лесбос Митилини. Засега няма данни за щети. По-късно са отчетени още два труса с 4.5 и 4.8 по скалата на Рихтер.

    Трусът се е усетил в Лесбос, Хиос и турското крайбрежие. Морската зона е била ударена от серия от по-малки трусове преди главната.Професорът по геология ЕфтимиосЛекос съобщава, че трусът вероятно е продължение на сеизмичната активност, която предизвика мощното земетресение през 2017 г.

    „Земетресението в понеделник е може би най-силният трус, но ще трябва да изчакаме няколко дни, за да сме уверени“, казва той.

    Епицентърът на земетресението от 6.3 по Рихтер през 2017 г. беше на 5 км южно от Пломари, град на брега на Лесбос.Няколко сгради бяха повредени, но село Вриса беше най-лошо ударено и 10 души бяха ранени.

    Гърция и съседната Турция се намират на значителни разломнигеолинии и земетресения често се случват. През октомври 2020 г. двама гимназисти бяха убити по време на мощното земетресение от 7.0 по скалата на Рихтер, което удари гръцкия остров Самос.Разрушителното земетресение предизвика поредица от мини-цунами на острова, като жителите заснеха сцени на наводнени пътища и села.

    В турския град Измир, който беше силно засегнат от земетресението, десетки сгради са били повредени или напълно разрушени. 117 души загинаха в Турция, а 1034 бяха ранени.

    Превод от гръцки :Дарина Дееничина

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини