9 полезни храни за черния дроб

Черният дроб има огромно значение за доброто храносмилане. Именно черният дроб регулира целия процес на храносмилането и гарантира правилното разпределение на хранителните вещества след приема на храна. Вижте кои 9 храни подпомагат работата на черния дроб.

Черният дроб играе много важна роля за детоксикация на тялото от отпадъците, образувани по време на храносмилането, както и от токсините, попаднали в организма от околната среда. За да запазите тялото си максимално чисто от токсините и за да имате възможно най-добро усвояване на хранителни вещества, работата на черния дроб трябва да бъде ефективна. Редовният прием на някои храни помага за пречистване на черния дроб и подобряване на неговата функционалност. Ето и кои са те:

Чесън

Дори малко количество суров чесън активира чернодробните ензими и помага за по-бързо детоксикиране на организма. Серните съединения в чесъна, както и аргининът и селенът, съдържащи се в него, пречистват черния дроб и подобряват неговата работа.

Листни зеленчуци

Зелените листни зеленчуци като рукола и спанак имат способността да „изсмукват“ токсините от тялото, попаднали там вследствие на околната среда.

Ябълки

Ябълките съдържат пектин, за който е известно, че също пречиства тялото от токсини и отпадъци. Това от своя страна облекчава черния дроб и подобрява неговото състояние и функции. Неслучайно казват, че „една ябълка на ден държи лекарят далеч от мен“.

Добави описание

Авокадо

Авокадото помага на тялото да произвежда полезният антиоксидант глутатион, който е от основно значение за детоксикирането както на черния дроб сам по себе си, така и на цялото тяло. Зелените листни зеленчуци, чесънът и кръстоцветните зеленчуци също подпомагат производството на глутатион.

Всички видове студено пресовани масла

Зехтинът екстра върджин, лененото и конопеното масла са чудесни приятели на черния дроб. Здравословните мазнини, както и антиоксидантните съединения в тези масла, всмукват токсините и помагат на черния дроб да функционира по най-добрия начин.

Цитрусови плодове

Добави описание

Лимонът и лаймът са с високо съдържание на витамин С. Витамин С превръща токсините във водоразтворими химикали и позволява на бъбреците да ги изхвърлят под формата на урина. Ето защо чрез приемът на цитрусови плодове, богати на витамин С, черният дроб се облекчава и работи по-ефективно.

Куркума

Може да се каже, че куркумата е любимата подправка на черния дроб. Куркумата повишава чернодробните ензими, засилвайки детоксикацията на тялото и прочистването на черния дроб. Освен това куркумата помага за възстановяване на увредената чернодробна тъкан.

Кръстоцветни зеленчуци

Кръстоцветните зеленчуци като броколи и карфиол повишават нивата на глюкозинолатите в организма. Глюкозинолатите са органични серни съединения, които също играят роля в изчистването на черния дроб и тялото от токсините.

Орехи

Омега-3 мастните киселини, съдържащи се в орехите, са полезни не само за мозъка, но и за черния дроб. Благодарение на съдържанието си на аргинин, орехите неутрализират амоняка в тялото, като по този начин отнемат от натоварването на черния дроб.

За да се радвате на здрав и добре функциониращ черен дроб, пийте още много вода, както и намалете приема на захар, алкохол, кофеин и никотин.

Източник: rozali.com
Последни новини