Предлагат на търг картина на Ботичели, оценена на над 80 милиона долара

Аукционната къща "Сотбис" предлага на търг в четвъртък картина на италианския художник от Ренесанса Сандро Ботичели, оценена на над 80 милиона долара, предаде Франс прес.

Това е истинско събитие за пазара на изкуството, който залиня напоследък. Нито едно платно над 100 милиона долара не е продавано на търг от 20 месеца насам. Рекордните времена от 2015-2018 година вече са минало и аукционите не привличат вниманието на света.

Картината на Ботичели е озаглавена "Млад мъж, който държи медальон" и на нея е изобразен младеж с женски черти и дълги коси. Специалистите се питат дали наддавания ще достигнат до символичния праг от 100 милиона долара.

Що се касае до старите майстори, единствено творбата на Леонардо "Спасителят на света" успя да преодолее прага на стоте милиона долара, като намери купувач за 450 милиона.

Въпреки че картината на Ботичели е на повече от 500 години, тя е запазена в отлично състояние. Творбата не е датирана и вероятно е била сътворена в края на 1470-те и началото на 1480-те години от Сандро Ботичели /1445-1510/, чието истинско име е Алесандро Мариано Филипепи. Това е най-плодотворния период на художника, когато е поканен от папата в Рим за изографисването на Сикстинската капела. Тогава Ботичели сътворява и двата си най-известни шедьовъра - "Раждането на Венера" и "Пролет".

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини