Стотици ресторантьори излязоха на протест в София

Не са съгласни да отворят за посетители на 1 март

Ресторантьори излязоха на протест. Причината - решението на здравния министър заведенията да отворят на 1-ви март, а не както иска част от бизнеса - още в началото на следващия месец.

Протестът в София е под надслов „Марш към свободата“. В „Триъгълника на властта” са се събрали хора от различни части на страната, за да поискат заведенията да бъдат отворени от 1-ви февруари.

След среща с Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация вчера здравният министър издаде заповед, че заведенията за хранене и развлечения с изключение на дискотеките и баровете, могат да отворят от 1-ви март при капацитет от 50%, отстояние 1,5 между облегалките на столовете на две съседни маси и носене на защитни маски за лице от персонала.

Частта от бранша, която днес излиза на протест обаче, не е съгласна с тези условия. „Искаме да можем да упражняваме професията си и да можем да взимаме пари”, каза един от протестиращите.

„Сега ще си търсим начин, по който да избухне пак пандемията и да затворим всичко, както в другите държави. Трябва ли да го направим? Логично ли е? Ето, отпускаме, отпускаме, отпускаме, докато параметрите са тези. Ясно го обясних. Кой както иска - така да го разбере. Разбираме ги и тях”, заяви премиерът Бойко Борисов.

„Уверихме колегите от асоциациите, които днес протестират, че до края на този месец те ще си получат парите по начина, по който са обещани от правителството. Това вече се случва. Не мога да разбера логиката на този протест. Те протестират за какво? За проявен разум от министъра на здравеопазването? А ако проявя безразсъдство, какво ще ми поискат?”, коментира здравният министър Костадин Ангелов.

В Шумен също имаше протест на недоволни служители на заведения. Те се събраха пред сградата на Областната администрация.

Протестиращите настояват ресторанти и кафенета да отворят врати още на 1 февруари. Ресторантьорите се оплакаха и че не са получили обезщетения от държавата заради затварянето на бизнесите си.

„Ако не може да работим и ситуацията не го позволява, искаме самите мерки да бъдат преразгледани, да бъдат много по-адекватни, отколкото тези прословути 24 лева, които почти всички колеги са получили само за един ден за ноември месец”, каза един от тях.

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Да
    Дамян
    2 -3
    20:48, 27 яну 2021
    Тези кръчмари да не си мислят,че като отворят и народът ще се юрне при тях. Ами нали знаем,че ще ни отрежат главите със сметката , за да избият престоя си .Ще ни лъжат с грамажа , ще ни наливат ментета , ще ни предлагат меса , замразени отпреди пандемията.Айде нема нужда.
  • 2
    Ян
    Яни
    0 -3
    21:00, 27 яну 2021
    Всеки да си стой у тях, уфце...

Още новини

Последни новини