Проф. Нели Корсун: Досега нямаме доказани грипни вируси - това е необичайно

Досега няма доказани грипни вируси, което е необичайно. Предишни сезони обикновено през този период на годината започваше грипната епидемия". Това каза в предаването на bTV "Тази сутрин" проф. Нели Корсун, завеждащ Националната референтна лаборатория "Грип и остри респираторни заболявания" към Националния център по заразни и паразитни болести.

Тя обясни, че в момента циркулацията на грипните вируси в цяла Европа е много ниска. През миналата седмица са доказани само 13 грипни вируса, което е страшно необичайно.

По думите на проф. Корсун това се дължи на противоепидемичните мерки, свързани с коронавируса. Явно те оказват ефект и върху грипните вируси.

По отношение на новия вариант на коронавируса тя обясни, че при осем проби на хора, пристигнали от Великобритания, са доказани генетични промени, характерни

Той е с 50 до 70% по-заразен от представителите на други генетични варианти вируси", каза проф. Нели Корсун.

Относно твърдението на британския премиер Борис Джонсън, че той е посмъртоносен, тя коментира, че увеличаването на смъртността се дължи не толкова на новия вариант, а на това, че болниците са препълнени и не могат да се оказват качествени медицински грижи.

"В САЩ очакват до края на март този вирус да стане доминиращ и там. Европейският център за контрол на заболяванията счита, че рискът от разпространението на този генетичен вариант е много висок", поясни още проф. Корсун.

"Имунитетът, който е създаден в резултат на предишно заболяване, осигурява защита и срещу този генетичен вариант. Не така обаче стои въпросът по отношение на другите два генетични варианта - от Южна Африка и от Бразилия. Тези варианти също съдържат много голям брой генетични промени, но различни от тези на британския вариант. Някои от тях правят вирусите, способни да избягват имунитета,

създаден от предишна инфекция. В този смисъл са възможни повторни инфекции в резултат на тези генетични варианти", поясни проф. Нели Корсун.

За щастие на този етап южноафриканският вариант е много слабо доказан в Европа - само в 10 страни има единични случаи. Бразилският вариант пък изобщо не е доказан в европейските страни.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    АТ
    а такаа
    3 0
    13:06, 25 яну 2021
    Разбира се ,че е необичайно. Починалите възрастни от грип ги водят ковид. Просто е.
Последни новини