6 °C

Невероятно красива кристална кама на 5000 години открита в Испания

  В древна гробница близо до Севиля изследователи откриха останките на няколко човека, погребани по ритуален начин, както и най-поразителния артефакт - изключително красива кама, направена от планински кристал.

  Сложно издълбаният кристален кинжал е датиран на най-малко от 3000 г. пр. н. е., което го прави „най-съвършенната и естетически впечатляваща колекция от материална култура от планински кристали, откривана някога в праисторическа Иберия“, според испанските изследователи, изследвали мястото.

  Праисторическите хора в Европа са правили по-голямата част от инструментите си от рога и кремък. Инструментите, направени  от планински  кристали (макрокристален кварц) са били далеч по-малко разпространени, но въпреки това хората са разработили техника за тяхното производство, която се е появила през късната праистория в някои европейски региони като югозападния Иберийски полуостров през третото хилядолетие пр. н. е.

  Въпреки че инструментите от планински кристал са по-трудни за оформяне и суровините са по-редки, колкото седиментните скали, праисторическите хора вероятно са ги ценели поради тяхната естетическа стойност. Точно както ние днес им се възхищаваме, лесно можем да си представим, че хората са били още по-впечатлени от тях преди хиляди години.

  22.5-сантиметровата кама, този особено изискан инструмент от планински кристал, е намерена в една от осемте мегалитни гробници във Валенсина де ла Консепсион, място близо до Севиля в Испания, което се счита за едно от най-значимите за археологията на Иберия от медната епоха.

  В куполообразната гробница, известна като Монтелирио (Montelirio tholos), се водят разкопки между 2007 и 2010 г. Това е мегалитна конструкция с 39-метров коридор, водещ до основна камера с диаметър 4,75 метра, от която през тесен коридор е достъпна втора камера.

  Изследователите са открили останките на най-малко 25 души, заедно с множество разкошни погребални вещи, включително плащаници и дрехи, изработени от десетки хиляди мъниста и украсени с кехлибар, както и много кремъчни върхове на стрели, намерени фрагменти от златни остриета, предмети от слонова кост, и разбира се великолепната кристална колекция.

  Върховете на стрелите, острието и кинжалът от планински кристал са намерени в задната част на основната камера. В останалата част на камерата не са открити други предмети, което е подозрително.

  Струпването на артефакти в непосредствена близост до входа на коридора за главната камера „предполага приношение, подобно на това, открито в главния коридор, където върховете на стрелите, макар и направени от по-нискокачествени материали, са открити на големи купчини, което говори за олтар“, разказват изследователи от Университета в Гранада и Университета в Севиля в проучване, публикувано в Quaternary International.

  Счита се, че поне няколко жени и един мъж, идентифицирани в гробницата Монтелирио, са починали от отравяне. Останките на жените са подредени по кръг в камера до костите на мъжа, който може да е бил човек с висок статус. Самата кама е намерена в другата камера, „заедно с дръжка и кания от слонова кост“.

  В близост до мястото липсват източници на кварц от вида, използван в камата, което предполага, че материалите са получени далеч.

  Изследователите смятат, че това е още една причина, поради която тези кристални ками и върхове на стрели, имащи двойно значение, може да са били запазени за представители на елита, които биха могли да си ги позволят.

  „От една страна, те са имали социално значение поради екзотичността на материала и факта, че неговата трансформация е изисквала много специфични умения и вероятно някаква степен на техническа специализация. Те вероятно представляват погребални вещи, достъпни само за елита от този период. Свързването на острието на камата с дръжка, изработена от слонова кост, пак неместна суровина, също трябва с висока стойност, категорично предполага високия статус на хората, използвали такива предмети".

  „От друга страна, планинският кристал трябва да е имал символично значение като суровина, вложена със специално значение и конотации. В литературата са описани общества, в които планинският кристал и кварцът като суровини символизират жизненост, магически сили и връзка с предците".

  Справка: The allure of rock crystal in Copper Age southern Iberia: Technical skill and distinguished objects from Valencina de la Concepción (Seville, Spain), Antonio Morgado et al., Quaternary International 424. DOI: 10.1016/j.quaint.2015.08.004

  Източник: nauka.offnews

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 07.03.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  С удоволствие ще се включите в организирането на събитие, на което очаквате да срещнете хора, с които не сте виждали от дълго време. По много причини ще привличате интереса към себе си, но най-вече заради работата, която сте свършили. Намеренията ви са прозрачни и това се вижда от всички.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не позволявайте на емоциите да определят отношението към работните ви ангажименти. Покажете на дело професионалните си умения, абстрахирайки се от личните си пристрастия и настроение. Няма да ви липсва енергия, разпределете силите си и ще успеете. Финансови придобивки от хонорари, рента или други възнаграждения.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Няма да ви липсват отлични възможности за себеизява и ползотворни контакти. Сега е момента за поставянето на амбициоз-ни цели и за работа по постигането им. В партньорство с колегите си ще стигнете до важни решения, които ще дадат очакваните ре-зултати. Някои от вас вероятно се колебаят относно предстоящо пътуване. Обмислете го от всички страни за да не останете неприятно изненадани.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Не се притеснявайте да обмисляте в дълбочина. Ако се уверите, че всичко е здраво, честно и коректно, то непременно ще стигнете до добри резултати. Ако не проверите всичко, има възможност да се провалите. Изявени шансове за тези, които се занимават с психология и окултизъм. Може да стигнете до духовни прозрения. По-сериозни проблеми могат да настъпят в дома и семейството.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Шанс за изява, било на работното място или в друга сфера, където ще покажете умения и адекватно справяне със ситуацията. Ще подобрите отношенията си с хора, които желаете за свои приятели, или ще финализирате търговска сделка. Активни и делови, ще се посветите на целите си и ще ги реализирате.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Потънали сте в отдаденост на професионалната си работа. Това нарушава спокойният ви ритъм, внася и напрежение, но със сигурност си заслужава. Плановете ви бавно, но сигурно вървят към реализация. Желанието ви за разнообразие и забавления ще ви срещнат с нови хора и ще променят отношението ви към спорни въпроси.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Посветете се на задачите си, които повече не търпят отлагане. Възможно е объркване и е нужно по-внимателно да обмисляте ходовете си. Ще успеете, но с цената на какво, зависи само от вас. Вслушвайте се в интуицията си, ще ви подскаже верния път. Не прибързвайте и правете добре нещата.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Въпреки възможните неблагоприятни обстоятелства почивните ви дни ще надхвърлят очакванията ви. Не пропускайте възможността да прекарате времето си сред близки приятели. Прави ви впечатление повишеното внимание, което получавате от човек от обкръжението ви. Ще бъдете приятно изненадани и за в бъдеще.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ако имате избор за това какво да изберете за да направите деня си интересен, то най-напред се допитайте до себе си. Оставете настрана проблемите, които ви пречат да се отпуснете. Имате нужда да забравите, дори за ден, тревогите и да се възстановите пълноценно. Ще преоткриете отново добър приятел и това ще ви донесе повече настроение.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Благоприятно развитие на делата ви ще ви даде повод да празнувате. Склонни сте към отпускане, а точно днес не бива да си ги позволявате. Близките ви гласуват пълно доверие, което допълнително ви стимулира. Проявеното съчувствие е израз на съпричастност и това се помни дълго.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Затрупани сте с домашни задължения и няма да може да отделите много време за себе си, а имате нужда. Преценете дали работата по дома е толкова важна и дали ще можете да се справите с упреците на близките си, ако решите да я пренебрегнете. Финансови постъпления може да ви помогнат да се справите по-лесно с броженията у дома.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С прагматичен подход ще накарате обстоятелствата да работят за вас, но не влизайте в конфликт с близките си. От способността ви да отстъпвате ще зависят добрите отношения с тях и паралелно с това не позволявайте на никого да се качва на главата ви. Радостни вълнения, свързани с лични постижения или на близък човек.
  07 мар 2021
  Последни новини